“Alleenstaande vrouw huurwoning weigeren is mogelijk discriminatie”
Foto: BELGA

Dat een immokantoor een alleenstaande vrouw weigert een woning te verhuren, kan mogelijk wijzen op discriminatie op basis van sociale positie. “Mensen in een kwetsbare sociale positie zijn vaak onzichtbare slachtoffers”, zegt het Interfederaal Gelijkekansencentrum.

De VRT bracht maandag een reportage over een immokantoor uit Gent dat een mogelijke huurder weigerde omdat de vrouw alleenstaand is. In het zoekertje op internet stond ook uitdrukkelijk “enkel voor gezinnen of koppels”. “In tegenstelling tot wat uit de reportage bleek, is deze vrouw mogelijk wel het slachtoffer van discriminatie”, zegt Patrick Charlier, directeur van het Gelijkekansencentrum. “Een ongelijke behandeling omdat je een bepaalde sociale positie hebt, kan door een burgerlijke rechtbank behandeld worden.”

Charlier verwijst naar de diversiteitsbarometer huisvesting. “Uit ons onderzoek van 2014 blijkt dat er discriminatie bestaat tegenover alleenstaande moeders. Zij hebben het significant moeilijker om een huis te huren.”

Het Centrum wil de vrouw contacteren om haar de juiste informatie te geven en zal haar voorstellen een dossier te openen op basis van onder andere sociale positie en vermogen. “Discriminatie blijft vaak onder de radar. Het is moeilijk hard te maken, maar veel mensen kennen niet alle criteria die de wet aanhaalt om over discriminatie te spreken. Ook als je bijvoorbeeld benadeeld wordt door je leeftijd, sociale positie, gezondheid of burgerlijke staat, beschermt de wet je”, besluit Charlier.