Europa pusht België voor uitbreiding waterkrachtcentrale Coo
Energieminister Marie-Christine Marghem (centraal) krijgt uitleg over de centrale in Coo. Foto: Bart Dewaele

Europa is erg lovend over een project om een derde meer voor energie-opslag te bouwen in de waterkrachtcentrale van Coo, in de provincie Luik. Het is nu aan Electrabel om een beleidsplan uit te werken.

Vandaag deed eurocommissaris voor Energie Maros Sefcovic ons land aan in het kader van een rondreis met als doel te werken aan een Europese energie-unie. Hij bezocht de waterkrachtcentrale van Coo die door energieproducent Electrabel wordt uitgebaat. Electrabel werkt aan een plan om een derde meer bij te bouwen en zo de capaciteit in Coo met de helft uit te breiden.

Coo vs. Doel

De centrale in Coo bestaat uit twee hooggelegen reservoirs waarin water wordt opgeslagen. Door het water naar een lager gelegen derde reservoir te laten stromen, wordt via turbines elektriciteit geproduceerd. Nadien, wanneer de twee meren zijn leeggelopen, wordt het water weer naar boven gepompt. Dat laatste gebeurt wanneer er elders te veel aan energie geproduceerd wordt (vroeger vooral kernenergie, nu ook wind- en zonne-energie).

De twee bestaande meren zijn goed voor een opslag van 8 miljard liter water en wanneer die leeglopen, wordt er zes uur lang 1.200 megawatt geproduceerd. Dat is meer dan het vermogen van de grootste kernreactor in Doel. Bedoeling is die capaciteit door de aanleg van een derde meer te verhogen tot 12 miljard liter water, goed voor 1.800 megawatt.

Europese lof

Eurocommissaris Sefcovic reageert enthousiast op het plan voor de uitbreiding. Hij is erg gewonnen voor het idee van energie-opslag zonder dat daarbij CO2 wordt uitgestoten, wat perfect past in de Europese strategie om de CO2-uitstoot af te bouwen. ‘Dit is de ideale formule om hernieuwbare energie op te slaan’, zegt hij. Ook bij federaal Energieminister Marie-Christine Marghem (MR) ligt Coo in de bovenste schuif. Zij zegt dat de prijs-kwaliteitverhouding voor de investering uitstekend is.

Daarmee krijgt het project, dat al een hele tijd op de plank ligt, eindelijk de nodige wind in de zeilen. Het is nu wachten op een bedrijfsplan bij Electrabel. Pas daarna wordt duidelijk hoe het kostenplaatje (er is sprake van 600 miljoen euro) in elkaar steekt en hoe de financiering georganiseerd kan worden.

Heffingen

Electrabel van zijn kant vraagt dat de huidige regeling met de vele taksen en heffingen wordt aangepast. Op dit moment is de centrale in Coo nauwelijks rendabel, klaagt de energieproducent. Electrabel vraagt ook meer investeringen van de overheid vooraleer te beginnen bouwen. Van de milieu-aanvraag tot de effectieve ingebruikname zal het daarna nog eens zes tot zeven jaar duren.

Electrabel krijgt de morele steun van de Europese overheid om werk te maken van het project. Toch zal het nog een hele tijd duren eer het derde bassin in Coo bedrijfsklaar is. Het graven van een derde meer is een titanenwerk. Bovendien wil Electrabel eerst duidelijkheid over de regelgeving en de toelages voor het project. Waarschijnlijk zal de eerste elektriciteit in het nieuwe bassin niet voor 2025 geproduceerd worden.
Pascal Sertyn
Economie & Financiën