Vlaanderen heeft 8 miljoen euro voor nieuwe bossen maar kan het niet gebruiken
Foto: Belga

Als een gebied ontbost wordt, moet het verantwoordelijke bedrijf daarvoor een bijdrage betalen aan het boscompensatiefonds, zoals dat heet. 'Daar zit geld in', zei cabaretier Wouter Deprez. 'Maar dat mag niet gebruikt worden.' Het kabinet van minister van Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu Joke Schauvliege bevestigt aan De Standaard dat het om net geen 8 miljoen euro gaat. Dat geld staat hoofdzakelijk geblokkeerd omdat de begroting anders in het rood gaat.

‘Ik kan er niet bij dat er in het boscompensatiefonds wel geld zit, maar dat dit niet mag worden uitgegeven’, zei comedian Wouter Deprez aan Het Nieuwsblad. Bedrijven die een gebied willen ontbossen zijn verplicht om het verlies voor de natuur te compenseren. Dat kan door zelf bos aan te planten of om een bijdrage te storten in het boscompensatiefonds. Daar zit nu net geen 8 miljoen euro in, bevestigt het kabinet van minister Schauvliege.

‘Tekort aan grond en te weinig aanvragen’

‘Die reserve is opgebouwd tussen 2002 en 2010. De reden voor de opbouw was een tekort aan grond en te weinig aanvragen. Sinds 2011 is er weer evenwicht tussen inkomsten en uitgaven. In 2015 gaat het om 3 miljoen euro, in 2016 wordt er 4 miljoen euro verwacht’, zegt het kabinet van Schauvliege.

‘Geld staat geblokkeerd’

‘Dat geld staat geblokkeerd en wordt zeker aan niets anders gespendeerd. Aangezien het om een fonds gaat mag de regering er door Europese begrotingsregels niet meer van uitgeven dan er binnenkomt. Anders gaat de begroting in het rood. De historisch opgebouwde pot stelt dus de gekende ESR-problemen indien aangesneden.’