Harbaoui officieel voorgesteld: “Wil Lokeren terug op niveau brengen”
Hamdi Harbaoui met Lokeren-voorzitter Roger Lambrecht Foto: Belga

Hamdi Harbaoui is dinsdagnamiddag officieel voorgesteld bij Sporting Lokeren. De dertigjarige Tunesiër krijgt het rugnummer 9 en wil Lokeren, voorlaatste in de stand, terug op niveau brengen.

“Of ik nu echt de grote redder ben van Sporting Lokeren is een vraag die ik moeilijk kan beantwoorden, maar ik ga er wel alles aan doen om deze club terug naar de bovenste regionen te brengen in het klassement”, vertelde de aanvaller op Daknam. “Ik bewaar enorm mooie herinneringen aan deze club. In Qatar volgde ik de resultaten van Sporting. Het was pijnlijk om te horen dat zij het niet goed deden. Er zaten automatismen in de ploeg, maar die vervaagden toen enkele spelers verdwenen. Dat gebeurt nu eenmaal in het voetbal maar waar Lokeren nu staat, dat kan niet.”

Het is een weerzien met Harbaoui in het Daknamstadion. De Tunesiër was er al eens aan de slag van 2011 tot 2014. Daarna tekende hij een contract bij Qatar SC, dat de speler onlangs zelf verbrak. Harbaoui genoot naast die van de Waaslandse club nog interesse van andere teams. “Ik ken de club, zijn omkadering en de fans. Ik kreeg destijds veel van de ploeg, want zij lanceerden mijn carrière in eerste klasse. Ik voelde me hier echt goed, een tweede thuis zeg maar. Naast mijn titel van topscorer pakte ik met hen ook twee keer de Beker van België. Zoiets vergeet je niet snel. Ik moest dan ook niet lang nadenken toen ik vanuit het bestuur de vraag kreeg of ik wou terugkomen.”

Na elf speeldagen staan de Waaslanders met acht punten op de voorlaatste plaats in eerste klasse. “Het is logisch dat je in deze situatie wat druk hebt. Ik weet zeker dat dit Lokeren niet op zijn plaats staat in het klassement. Het ontbreekt ons simpelweg wat aan geluk. Ik ben er vrij zeker van dat er snel een kentering kan komen. Enkel de afwerking liet wat te wensen over en daarvoor ben ik hier. Jaja Coelho? Ik ken hem nog vaag van toen hij bij Genk speelde, maar ik zal hem de komende dagen als medespeler en op training wel stukken beter leren kennen.”

In het seizoen 2013-2014 werd Hamdi Harbaoui topscorer in de Jupiler Pro League. Dit seizoen wordt er naar hem gekeken om het scoringsprobleem bij Lokeren op te lossen. In elf wedstrijden vonden ze nog maar negen keer de weg naar de netten. “De Gouden Stier is nog ver weg”, lachte de spits. “Laat me maar beginnen met mijn eerste doelpuntje. Ik heb al gepraat met de trainer, maar ik ben hier niet om te praten maar om mijn werk te doen.”

Roger Lambrecht: "Hoop dat Harbaoui het tij kan keren"

Lokeren-voorzitter Lambrecht heeft enkele slapeloze nachten achter de rug. De opstootjes met de fans zaterdagavond na de met 1-2 verloren partij tegen Oud Heverlee-Leuven deden hem pijn. De 84-jarige Lambrecht hoopt dat Harbaoui het scoringsprobleem bij Lokeren kan oplossen. "Als er al iemand is die het tij kan doen keren voor Sporting, dan is dat Hamdi Harbaoui", vertelde Lambrecht.

"Natuurlijk moesten wij iets doen gezien onze penibele situatie. Eerder trokken we al Jaja Coelho aan. Nu met Hamdi Harbaoui erbij moet ons aanvallend blok er echt staan. Het zijn twee spelers die elkaar gaan aanvullen."
Lambrecht beleefde een minder leuke periode door de slechte resultaten van zijn team. "Natuurlijk was ik niet tevreden met de huidige gang van zaken. Ik was zelfs heel verdrietig. Het is zo erg dat ik er al een poos niet meer van kan slapen. Zo ben ik met Sporting Lokeren begaan. Ik vrees de degradatie enorm. Die moeten we zeker vermijden. Tweede klasse is als club een doodskist onder je arm meenemen. Toen we onze ploeg samen hadden voor dit seizoen had ik zeker niet verwacht dat wij ooit op de voorlaatste plaats zouden staan. Enkele spelers hebben niet gebracht wat we van hen verwacht hadden", besloot Lambrecht.

Ook sportief directeur Willy Reynders reageert opgelucht na de terugkeer van de voormalige topschutter. "We willen Harbaoui zo snel mogelijk speelgerechtigd krijgen. Dat is voer voor juristen en hopelijk geeft de Belgische voetbalbond hem snel groen licht. Hamdi was Daknam nog niet vergeten. Dat heeft de doorslag gegeven tijdens de onderhandelingen. Hij was hier goed en wij waren goed met hem."
"Eén ding telt nu en dat is de redding. Wij hoeven geen doelstellingen meer te zetten. De reden waarom het zo ver is gekomen, was het gebrek aan scorend vermogen. Dat is het enige wat je objectief kan vaststellen. Ofwel kan je daardoor gefrustreerd rondlopen ofwel reageren. Ondanks zijn 84-jarige leeftijd heb ik nog een zeer strijdvaardige voorzitter die meestapt in het verhaal. Reageren was aan de orde en zo haalden wij Coelho en Harbaoui binnen."

Trainer Bob Peeters geniet nog steeds het vertrouwen in Lokeren. "Peeters is vroeger aanvaller geweest, maar kan de doelpunten zelf niet maken. Er was een gebrek aan spitsen en dat is nu opgelost. Je zag vandaag al op training dat de kern openbloeit. Hamdi werd met open armen ontvangen. Zijn testen waren bovendien schitterend en hij kan omzeggens meteen opgesteld worden. Er wordt hard gewerkt op training, meer zelfs dan vorig jaar", aldus Reynders.