'Geen Russische militairen gedood in Syrië'
Syriër toont tijdens een steunbetoging voor het Assad-regime een beeltenis van de Syrische president met de Russische president Vladimir Poetin. Foto: AP

Verschillende bronnen hebben aan Reuters verklaard dat er in het land voor het eerst ook Russen gedood zijn terwijl ze meevochten met het leger van president Bashar Al-Assad. Het Russische ministerie van Defensie ontkent ondertussen dat er militairen omkwamen in het land.

Volgens een pro-Syrische militaire bron zouden zeker drie Russen die meevochten met het Syrische regeringsleger maandagavond gedood zijn in Latakia  toen de positie waar ze zich verschanst hadden, werd geraakt door een granaat. Verschillende andere landgenoten zouden gewond geraakt zijn. Er zouden zich op het moment van de ontploffing minstens twintig Russen in de buurt bevonden hebben. ‘Het is voor 90 procent zeker dat de granaat werd afgevuurd door Syrische rebellen.’ 

Ook Rami Abdulrahman, hoofd van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, bevestigde de Russische doden, maar kon geen getal plakken op het aantal slachtoffers. Volgens hem gaat het om vrijwilligers en niet om beroepsmilitairen. Voorlopig werd het bericht nog niet bevestigd door een officiële Russische of Syrische bron.

'In een reactie op de berichten die verschijnen over Russische soldaten, zijn we duidelijk: er zijn geen slachtoffers gevallen onder de Russische soldaten in Syrië'; klonk het in een verklaring van het Russische ministerie van Defensie.

De Russen voeren sinds 30 september een operatie uit in Syrië om bondgenoot Bachar Al-Assad te ondersteunen in zijn strijd tegen Islamitische Staat, Al-Nusra en rebellen van het Vrij Syrisch Leger. Russische gevechtsvliegtuigen voerden ondertussen al meer dan 750 aanvallen uit - in de laatste 24 uur werden naar eigen zeggen nog meer dan 60 doelwitten van islamitische militanten geraakt - maar over grondsteun was voorlopig weinig bekend.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig