De 7 beste films van de week
Foto: rr
Het dagboek van een tienermeisje, de ‘gothic novel’ van Guillermo del Toro en het avontuur van een wetenschapper met een missie. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Crimson peak

Visuele Victoriaanse sensatie.


Een van de mooiste spookhuizen uit de filmgeschiedenis is dat van ‘Crimson peak’, waar de herfstbladeren door het dak binnendwarrelen en een rode vloeistof door de planken vloer opstijgt. Het lekkende kasteel verbeeldt de teloorgang van de Oude Wereld, maar ook de morele staat van de bewoners: in prachtig verval en vol donkere kamers en gesloten deuren. Mia Wasikowska belandt er als de verse bruid van Tom Hiddleston, die er woont met zijn zus, ijzig kil gespeeld door Jessica Chastain. Als Wasikowska door de gangen loopt, van de zolder tot de kelderverdieping, is het alsof ze door haar, hun en ons onderbewustijn wandelt.

‘Master of terror’ Guillermo del Toro heeft er een oogverblindende film van gemaakt met, net zoals in de grote ‘gothic novels’, meer romantiek dan horror. De digitale spoken zijn niet half zo angstaanjagend als Jessica Chastain.

 

naar de recensie >

2

The diary of a teenage girl

Omgekeerde ‘Lolita’.


Een feministische film, al was het maar omdat het gros van de coming-of-age-films over jongens gaat. De Amerikaanse regisseuse Marielle Heller debuteert met een frisse film over een tienermeisje dat haar seksualiteit en de nieuwe man van haar moeder ontdekt. Onbeschaamd politiek incorrect, seventies-retro en vol liefde.

naar de recensie >

interview met regisseuse Marielle Heller >

3

D’Ardennen

Griekse tragedie in Ardense modder.


Wie is de grootste Belg: Eddy Merckx of Jean-Claude Van Damme? Robin Pront debuteert met een vuile thriller die niet alleen enkele stevige wendingen in petto heeft, maar ook memorabele dialogen à volonté en kleurrijke randfiguren. Jeroen Perceval, Veerle Baetens en Kevin Janssens zijn elke seconde overtuigend als johnny’s en marina, maar ook als dramatische personages die niet aan hun lot kunnen ontkomen. Best te zien in joggingbroek en met een kapsel dat er niet uitziet.

naar de recensie >

interview met Robin Pront >

4

Sicario

‘War on drugs’ loopt in de soep.


Voortaan hebben we een film om over na te denken als we nog eens in de file staan: nog nooit zo’n nagelbijtend spannende file gezien als die in de nieuwe film van Denis Villeneuve. We zullen dan ook graag in de auto luisteren naar de bijbehorende huiveringwekkende soundtrack van Jóhann Jóhannsson.
Emily Blunt speelt een FBI-agent vol goede bedoelingen die zich kandidaat stelt om te strijden in de ‘war on drugs’ aan de grens tussen de VS en Mexio. Ze laat zich op sleeptouw nemen door Benicio Del Toro en Josh Brolin zonder echt te weten wie die zware jongens zijn, en voor wie ze nu precies werken. De helft van de tijd weet je als kijker niet wat er nu precies aan de hand is, net zoals de ietwat naïeve FBI-agente. Een ijzersterke Emily Blunt houdt je echter altijd bij de les.
Straffe thriller over het troebele water van de oorlog tegen drugs, in prachtige fotografie van Roger Deakins. Die verdient het om, na maar liefst twaalf nominaties, nu eindelijk wel eens die Oscar te winnen.

naar de recensie >

5

Youth

Paolo Sorrentino’s kuuroord voor de ziel.


Legendarische acteurs Michael Caine en Harvey Keitel ontmoeten elkaar als een componist op rust en een regisseur op leeftijd in een kuuroord in de Zwitserse Alpen. Ze mijmeren over de herinneringen die ze kwijt zijn, prostaatproblemen, spijt, ambitie en gemiste liefdes. Ondertussen komen de meest kleurrijke personages voorbij, waaronder een Maradona-figuur, popster Paloma Faith en Jane Fonda, die alles geeft wat ze heeft in een meesterlijke monoloog. Verwijzingen gaan van popcultuur naar thema’s uit de kunst: als Miss Universe poedelnaakt in het buitenzwembad stapt terwijl de twee oude jongens toekijken, roept dat Susanna en de ouderen op, maar dan net dat tikje anders.

Sorrentino treedt in deze Engelstalige film minder nadrukkelijk in de voetsporen van Federico Fellini dan in ‘La grande bellezza’ en wat ons betreft, is dat een bevrijding. Meer dan satire en cynisme is hier ook plaats voor berusting en ontroering. Het is heerlijk meedrijven op de melodieën van Sorrentino.

naar de recensie >

interview met Michael Caine >

6

Le tout nouveau testament

In de naam van de vader, de zoon en de dochter


Jaco Van Dormael voegt een nieuw testament toe aan zijn indrukwekkende evangelie van Toto le héros, Le huitième jour en Mr. Nobody. In ‘Le tout nouveau testament’ lijkt God akelig sterk op Benoît Poelvoorde, kruipt Catherine Deneuve in bed met een gorilla en vindt Gods dochter dat ze dringend moet ingrijpen. Niemand speelt zo op intellect, lachspieren en emotie als Jaco Van Dormael.

naar de recensie >

7

La glace et le ciel

Avontuur, topwetenschap en alarmkreet.


Claude Lorius vertrok als jonge Franse avonturier naar de Zuidpool en keerde pas terug toen hij de band had gelegd tussen de opwarming van de aarde en de hoeveelheid broeikasgassen. Zijn landgenoot Luc Jacquet (‘March of the penguins’) maakte er geen droge, educatieve film van, maar een aanstekelijke aanklacht vol charmante beelden van de oude, echt avontuurlijke expedities.

naar de recensie >

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig