De 14-jarige Ahmed Mohamed was dinsdag te gast op het Witte Huis. Hij was er naar aanleiding van de jaarlijkse astronomienacht en mocht er een praatje slaan met president Obama. Die had hem voor het evenement uitgenodigd, nadat de jongen vorige maand gearresteerd werd, omdat zijn school dacht dat zijn zelfgemaakte klok een bom was.

Vorige maand werd de Texaanse jongen gearresteerd, omdat de politie zijn zelfgemaakte klok met een bom verwarde. De klok had de jongen mee naar school genomen om aan een leerkracht te tonen, maar een andere leerkracht merkte het ding op, waarop de directie de politie belde. De jongen werd gearresteerd en met handboeien aan weggeleid.

De gebeurtenis veroorzaakte wereldwijd veel ophef. De vader van de jongen, die uit Sudan afkomstig is, geloofde dat zijn zoon zo behandeld werd vanwege zijn naam. De Raad van Amerikaans-Islamitische Relaties deelde die mening. Zijn ouders haalden Ahmed weg uit de bewuste school.

Tijdens de astronomienacht, waarin elk jaar aandacht is voor wetenschap, de ruimte en jong ondernemersschap, mocht de 14-jarige Ahmed met de president spreken. Maar de klok liet hij thuis. Obama, die zelf ook een groot liefhebber van wetenschap is, waarschuwde dat de jeugdige nieuwsgierigheid aangemoedigd moet worden, niet onderdrukt. 'Niet alleen staat de toekomst van deze jonge mensen op het spel, maar ook onze toekomst.'