FIFA kiest op 26 februari opvolger voor Blatter
Foto: EPA

De wereldvoetbalbond FIFA kiest op 26 februari 2016 een nieuwe voorzitter. Die datum is dinsdag op een buitengewone vergadering van het Uitvoerend Comité bevestigd. Dat comité is in Zürich samen om de huidige chaos binnen de FIFA te bespreken. Een mogelijk uitstel van de voorzittersverkiezing lag daarbij op tafel. Het feit dat er geen uitstel komt is een domper voor Michel Platini, die nu weinig tijd heeft om in beroep te gaan tegen zijn schorsing. Het Uitvoerend Comité liet ook weten dat het denkt aan een hervormingsplan dat onder meer een maximum termijn en leeftijd op het FIFA-voorzitterschap wil zetten.

De FIFA zoekt een nieuwe sterke man na de aankondiging van Sepp Blatter begin juni dat hij zijn ambt zou neerleggen. De Zwitser maakte het nieuws bekend enkele dagen nadat hij werd herverkozen.

De 79-jarige Blatter is inmiddels door de ethische commissie van de FIFA geschorst, net als UEFA-voorzitter Michel Platini. De Fransman kondigde al eerder zijn kandidatuur voor het FIFA-voorzitterschap aan. Door de schorsing is het niet zeker of Platini in de race zal blijven.

Kandidaat-voorzitters hebben tot 26 oktober de tijd om zich te melden. Ze moeten over de steun van minstens vijf federaties beschikken. Mogelijke tegenkandidaten voor Platini zijn prins Ali bin al-Hussein, sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa en David Nakhid.

De verkiezingscommissie zal de kandidaturen daarna aan een integriteitsonderzoek onderwerpen. In die commissie zetelen dezelfde mensen die Platini en Blatter schorsten na een schimmige betaling van 1,8 miljoen van de Zwitser aan de Fransman voor bewezen diensten.

Hervormingen 

Het Uitvoerend Comité liet ook weten dat het denkt aan een hervormingsplan dat onder meer een maximum termijn en leeftijd op het FIFA-voorzitterschap wil zetten. Het voorlopige plan houdt onder meer in dat een voorzitter maximum 12 jaar kan aanblijven en maximum 74 jaar oud mag zijn. Het huidige Uitvoerend Comité zou ook vervangen worden naar een nieuwe FIFA-raad. In december zal het Uitvoerend Comité het definitieve plan bekend maken. Op 26 februari zullen alle 209 FIFA-leden over de hervormingsmaatregelen stemmen.