Japanse overheid bevestigt link tussen kernramp en kanker
Archiefbeeld: medewerker wordt gescreend. Foto: AFP

De leukemie die werd vastgesteld bij een ex-werknemer van de kerncentrale van Fukushima in Japan is veroorzaakt door de vrijgekomen straling na de ramp van 2011. Dat meldt het Japanse ministerie van Volksgezondheid dinsdag. Het is voor het eerst dat Japan bevestigt dat een geval van kanker rechtstreeks gerelateerd is aan de kernramp.

Na een aardbeving, gevolgd door een tsunami, brandden in maart 2011 drie van de zes Fukushima-reactoren in Japan op, een zogenaamde ‘meltdown’. Meer dan 110.000 bewoners in de buurt moesten het radioactieve gebied verlaten.

Er werden daarna medewerkers ingezet om aan de ‘schoonmaak’ van de kernreactor te werken. In totaal zouden daarbij zo’n 45.000 medewerkers betrokken zijn geweest, sinds augustus 2011. Tussen oktober 2012 en november 2013 werkte ook een man van in de dertig er, bij wie nu leukemie is vastgesteld. De man had een compensatie-eis ingediend bij het bedrijf, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Dat deden tien andere medewerkers ook. Zeven van hen hebben de vordering opnieuw laten vallen, drie zaken lopen nog, aldus het ministerie.

‘Dit is een heuse klap voor het IEAE’, reageert Greenpeace. Het internationale agentschap voor kernenergie, had nochtans nog maar in september van dit jaar gezegd dat blootstelling aan de straling geen impact op de gezondheid zou hebben.