Afghaanse vluchteling steekt zichzelf in brand uit schrik voor uitwijzing
Khodayar Amini Foto: Refugee Rights Action Network

Een Afghaanse vluchteling heeft zich in Australië uit schrik om uitgewezen te worden tijdens een videogesprek met het ‘Refugee Rights Action Network’ met benzine overgoten en zich vervolgens in brand gestoken.

Twee medewerksters van de vluchtelingenorganisatie probeerden tijdens het telefoongesprek de 30-jarige man nog van zijn voornemen af te brengen. Dat schreef de krant The Age dinsdag. Ze alarmeerden de politie, nog voor de verbinding werd verbroken. Het lijk van de wanhopige Afghaan werd zondag in de omgeving van Melbourne gevonden. Dat deelde de commissie immigratie van de Senaat in Canberra maandagavond mee.

De 30-jarige Khodayar Amini was al drie jaar met een voorlopig visum in Australië. Hij vreesde uitgewezen te worden. ‘Mijn enige misdaad is dat ik een vluchteling ben’, riep hij volgens de medewerksters vooraleer hij zichzelf in brand stak.

Australië voert een strikt asielbeleid. Enkel vluchtelingen die asiel aanvragen vanuit een vluchtelingenkamp in het buitenland, maken kans om te blijven. Zij die zelf per boot in Australië arriveren, moeten terugkeren of worden in een vluchtelingenkamp ondergebracht. De vluchtelingenkampen werden door Australië gebouwd in buurlanden als Papoea-Nieuw-Guinea of Nauru in de Stille Oceaan.