NMBS zit dit jaar al aan 8 stakingsdagen
Foto: Photo News

Met de regionale staking van de socialistische vakbond ACOD-Spoor dinsdag, die net als maandag vooral voor hinder zorgt in Wallonië, zit de NMBS voor 2015 al aan 8 stakingsdagen.

De eerste actiedag was op 22 april, en had ook het meeste impact. Het treinverkeer lag toen zo goed als plat door een algemene staking van de socialistische overheidsvakbond ACOD. Van en naar Brussel reed geen enkele trein, en ook de andere grote steden in België werden nauwelijks of niet bediend.

De regionale stakingen van ACOD-Spoor van de voorbije anderhalve week zorgden zeker niet voor minder tandengeknars bij de treinreizigers, maar waren wel een stuk lokaler. De Waalse vleugel van de socialistische spoorbond voerde op 9 oktober actie in Brussel, en daar waren dan ook de meeste lijnen verstoord. De provinciale stakingen van maandag en dinsdag lieten zich het meest gevoelen in Wallonië. In Vlaanderen was de hinder relatief beperkt. Gemiddeld reden 8 op de 10 treinen op het hele spoornet.

Treinbestuurders

Ook de treinbestuurdersvakbond ASTB (Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders) liet dit jaar al enkele keren van zich horen. Die legde het werk neer op 28 mei, waardoor er die dag ongeveer één op de drie treinen afgeschaft werd. Achttien juli was dan de eerste van een reeks aangekondigde stakingszaterdagen van het ASTB. De impact op het treinverkeer was echter beperkt - 9 op de 10 treinen reden -, en uiteindelijk werd beslist de andere acties op te schorten. Aanvankelijk was de bedoeling vanaf 18 juli tot eind augustus elke zaterdag van 3 uur ‘s ochtends tot zondagochtend 3 uur te staken.

Op 19 juni waren verspreid over het hele land treinloketten gesloten, een actie waarmee de vakbonden protesteerden tegen de beslissing van de NMBS om bijkomend 33 loketten te sluiten. Op 24 september organiseerde de socialistische spoorvakbond een 24 urenstaking bij het goederenvervoer van het spoor. Dat zorgde vooral voor hinder in de Antwerpse haven, en in mindere mate in Gent. Het passagiersverkeer werd niet getroffen.