‘Gelekte politiehervorming tegelijk voorbarig en achterhaald’
Themabeeld. Foto: Toon Royackers

Het is veel te vroeg om te zeggen wat de uitkomst zal zijn van het kerntakendebat bij de politie. Dat zegt de woordvoerder van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dinsdag, na een bericht in De Tijd dat de politie massaal zou moeten privatiseren en uitbesteden.

‘Tegelijk voorbarig en achterhaald’, zegt Jambons woordvoerder over de plannen die dinsdag in de krant staan. ‘Het kerntakendebat is echt monnikenwerk. Een beslissing van de minister, die bovendien nog naar de ministerraad moet gaan, is pas voor over enkele weken of maanden. In die zin is de berichtgeving prematuur.’

‘Het document waaruit wordt geciteerd, dateert bovendien van 1 juli’, klinkt het. Volgens het kabinet-Jambon gaat het dan ook om ‘een van de vele tussentijdse werkdocumenten die de revue gepasseerd zijn’.

Ingrijpende hervormingen?

Volgens het plan dat dinsdag in de media circuleert, zou de politie ingrijpend worden hervormd en zouden politietaken massaal worden afgeschaft of uitbesteed aan bewakingsfirma’s of privébedrijven. Volgens de vakbond ACV worden zo meer dan 10.000 jobs bedreigd.

Minister Jambon benadrukt dat alle stakeholders geraadpleegd zullen worden en dus bij de hervorming zullen worden betrokken.