Londen verwelkomt nieuwe reus
Foto: TheLeadenhallBuilding.com

De skyline van de Britse hoofdstad is voortdurend in beweging. Maandag mocht The Leadenhall Building officieel de deuren openen, Londens nieuwste wolkenkrabber.

De nieuwe wolkenkrabber - die door zijn architectuur de bijnaam cheesegrater of kaasrasp kreeg - is 224 meter hoog en telt 47 verdiepingen. De driehoekige vorm die nauwer wordt aan de top is zo gekozen opdat het uitzicht op St Paul’s Cathedral niet wordt belemmerd.

Tot veertig jaar geleden mocht geen gebouw hoger zijn dan die kathedraal, maar de laatste jaren wordt er meer en meer in de hoogte gebouwd. Vorig jaar werden nog meer dan 200 nieuwe torengebouwen aangekondigd.

Het gebouw is een ontwerp van het Londense architectenbureau Rogers Stirk Harbour + Partners dat dertig jaar geleden ook al voor het nabijgelegen Lloyd’s Building zorgde.

Het stalen skelet van de nieuwe wolkenkrabber is duidelijk te zien door het glazen omhulsel. Het langste stuk staal dat werd gebruikt voor dat skelet is 24 meter lang, terwijl in totaal 18.000 ton staal werd gebruikt.

De constructiewerken voor het gebouw startten in 2011. De Britse prinsen William en Harry waren maandag aanwezig bij de officiële opening van de wolkenkrabber.

The Leadenhall Building is evenwel niet het hoogste gebouw in Londen, die titel is nog steeds weggelegd voor The Shard, de 306 meter hoge kantoortoren van architect Renzo Piano. Ook onder andere de Bishopsgate Tower en One Canada Square zijn nog hoger dan de nieuwkomer.