In Parijs is dinsdag het parcours van de 103e editie van de Tour de France voorgesteld. De Tour start op 2 juli aan de Mont-Saint-Michel met een rit in lijn. 3519 kilometer later wordt de winnaar gekroond op de Champs-Elysées. Onderweg krijgen de renners negen bergetappes, met vier aankomsten bergop, twee tijdritten, negen relatief vlakke ritten en één heuvelachtige etappe voorgeschoteld. In tegenstelling tot eerdere geruchten passeert de Tour niet in de Vogezen, wel worden vier landen aangedaan: Spanje, Andorra, Zwitserland en uiteraard ook Frankrijk. Le Mont Ventoux wordt dé vedette van de Tour 2016. Le Géant de Provenceis er op quatorze juillet voor het eerst sinds de editie van 2013 weer bij.

Wielrennen op Sportwereld.be

Zoals reeds eerder bekendraakte vindt de Grand Départ plaats in het departement La Manche met een rit in lijn op 2 juli van de Mont-Saint-Michel naar Utah Beach. Geen proloog of tijdrit dus zoals in 2015 om van start te gaan, maar een etappe, zoals dat in 2013 op Corsica en in 2014 ook het geval was in Groot-Brittannië waar Marcel Kittel de rit van Leeds naar Harrogate op zijn naam schreef. Ook de tweede rit vindt nog in het departement plaats om vanaf rit drie gaandeweg richting Pyreneeën te trekken.

Snel de bergen in

Op dag vijf al, een rit naar het Franse skistation Le Lioran, waar Pollentier won in 1975, vindt de eerste bergrit plaats in het Centraal Massief. "We trekken vrij snel de bergen in", aldus Tourbaas Christian Prudhomme. "De eerste week, of negen dagen van een Tour de France zijn vaak nerveus. Het parcours leende zich tot een vroege bergetappe en het zal er mede voor zorgen dat na vijf dagen wellicht de nervositeit uit het peloton verdwenen is. Uiteraard, er zullen altijd valpartijen zijn, maar op deze manier hopen we één en ander toch te omzeilen."

Daarna wacht in de zesde etappe wellicht een massasprint in Montauban. Daags nadien leent zich voor punchers/aanvallers die aan Lac de Payolle, na eerder die dag de beklimming van de Col d'Aspin, een aankomst op maat vinden. Rit acht is een etappe door de Pyreneeën van Pau naar Bagnères-de-Luchon met onderweg onder meer de Tourmalet en de Peyresourde op het programma. Rit negen eindigt in Andorra met de eerste aankomst bergop op de Arcalis. De eerste rustdag is op maandag 11 juli in Andorra, de ministaat, die de Tour slechts voor de vijfde keer in haar geschiedenis aandoet.

Na de rustdag wordt de renners weinig rust gegund. De etappe naar Rével wordt een derde kans voor punchers zoals Van Avermaet, Stybar of Sagan (na eerder etappe twee naar Cherbourg-Octeville en de etappe naar Lac de Payolle). De aankomst van de rit in Montpellier op 13 juli wordt voer voor sprinters.

Sleuteletappe op quatorze juillet naar Mont Ventoux

Op de Franse nationale feestdag staat een rit met aankomst op de Mont Ventoux op het programma. Het is geleden van 2013 dat de mythische klim in het parcours werd opgenomen. Toen won Chris Froome en pakte hij enkele dagen later ook zijn eerste eindzege in de Tour de France. Daags nadien staat de eerste tijdrit op het programma, een individuele tijdrit van 37 kilometer in de Ardèche, "voor klimmers/hardrijders", stelde Prudhomme bij de voorstelling. Een nieuwe kans voor de sprinters dient zich aan op 16 juli in de etappe naar Villars-les-Dombes Parc des Oiseaux.

Etappe naar Bern is spek voor de bek van Gilbert

In de Alpen wachten de renners enkele zware etappes, te beginnen met de rit naar Culoz op zondag 17 juli met vijf beklimmingen onderweg en op maandag 18 juli wacht dan een laatste kans voor punchers. "De etappe naar Bern is vergelijkbaar met het WK in Valkenburg of de finish van de Amstel Gold Race", meent parcoursbouwer Thierry Gouvenou. "Het laatste klimmetje is zo'n 800 meter, vergelijkbaar met de Cauberg, iets korter wel, daarna volgt nog 1 km vlak richting aankomst. Ideaal voor een renners zoals Philippe Gilbert."

Zwaar slotakkoord

De tweede rustdag vindt plaats op dinsdag 19 juli in het Zwitserse Bern. Daags nadien wacht de renners een moeilijke klus met een derde aankomst bergop, naar Finhaut-Emosson, een klim van 10,4 kilometer aan gemiddeld 8,4 procent. Op donderdag volgt een tweede tijdrit, deze keer slechts 17 kilometer, korter dus dan de eerste tijdrit, maar wel veeleisender en nog meer klimwerk. Tot slot wacht op vrijdag de laatste aankomst bergop, naar Saint-Gervais Mont Blanc en op zaterdag de allerlaatste bergrit. Geen aankomst bergop meer, want er wacht na de laatste klim, de Col de Joux Plane, nog een afdaling van 14 kilometer richting Morzine. Op zondag 24 juli is dan bekend wie zich de winnaar mag noemen van de 103e editie van de Tour de France op de Champs-Elysées.

'Een complete Tour', besluit Prudhomme. 'Een Tour voor klimmers, toch wel', wuifde hij de opmerking weg dat er verrassend genoeg opnieuw twee tijdritten zijn opgenomen in het programma, in tegenstelling tot vorig jaar. 'Elke Tour is er één voor klimmers', glimlachte hij. 'Ook de tijdritten zijn niet van de poes. Bovendien zijn de bergetappes nu nog meer verspreid over drie weken en niet gebald in een korte periode. De renners maken de koers, zoals altijd, maar ik denk dat we een evenwichtig parcours hebben samengesteld waar al in de eerste week veel kan gebeuren. Een Tour voor durvers', zoals Prudhomme het graag heeft.

Rittenschema

02/07 Rit 1: Mont Saint-Michel – Utah Beach: 188 km
03/07 Rit 2: Saint Lô – Cherbourg-Octeville: 182 km
04/07 Rit 3: Granville – Angers: 222 km
05/07 Rit 4: Saumur – Limoges: 232 km
06/07 Rit 5: Limoges – Le Lioran: 216 km
07/07 Rit 6: Arpajon-sur-Cere  – Montauban: 187 km
08/07 Rit 7: L'Isle-Jourdain to Lac  – Lac de Payolle: 162 km
09/07 Rit 8: Pau  – Bagneres-de-Luchon: 183 km
10/07 Rit 9: Vielha val d'Aran - Andorra Arcalis: 184 km
11/07 Rustdag
12/07 Rit 10: Escaldes-Engordany  – Revel: 198 km
13/07 Rit 11: Carcassonne – Montpellier: 164 km
14/07 Rit 12: Montpellier – Mont Ventoux: 185 km
15/07 Rit 13: Bourg-Saint-Andéol – Vallon Pont d’Arc: 37 km: individuele tijdrit
16/07 Rit 14: Montelimar  – Villars-les-Dombes Parc des Oiseaux: 208 km
17/07 Rit 15:  Bourg-en-Bresse - Culoz: 159 km
18/07 Rustdag
19/07 Rit 16: Moirans-en-Montagne - Bern: 206 km
20/07 Rit 17: Bern - Finhaut-Emosson: 184 km
21/07 Rit 18: Sallanches - Megeve: 17 km: individuele tijdrit
22/07 Rit 19: Albertville - Saint-Gervais Mont Blanc: 146 km
23/07 Rit 20: Megeve - Morzine: 146 km
24/07 Rit 21: Chantilly – Paris
Total: 3,519 km