Groot Dictee vanaf dit jaar zonder Martine Tanghe
Lezers van dienst: Martine Tanghe en Philip Freriks Foto: © Wim Kluvers

Na bijna tien jaar stopt Martine Tanghe met het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Het VRT-nieuwsanker wordt opgevolgd door haar collega Freek Braeckman, die in 2011 al eens aan de Nederlands-Vlaamse taalwedstrijd deelnam. De tekst wordt dit jaar geschreven door de Belgische schrijfster Lieve Joris.

Naast de nieuwe presentator zijn er dit jaar nog enkele andere vernieuwingen. Zo zal het wedstrijdelement tussen Nederland en Vlaanderen meer uitgespeeld worden. Er komt een Nederlands en een Belgisch vak, waarin prominenten en krantenlezers uit elk land bij elkaar zitten.

Het Groot Dictee vindt dit jaar plaats op 19 december, zoals steeds in de Nederlandse Eerste Kamer. Vanaf dit jaar wordt de presentatie verzorgd door twee mannen. Naast de vaste presentator Philip Freriks, die destijds het Groot Dictee in de Lage Landen introduceerde, staat ook VRT-gezicht Freek Braeckman in voor de presentatie. Hij volgt zo Martine Tanghe op, die al sinds 2005 mee de tekst voorleest. Schrijfster Lieve Joris mag als eerste haar tekst voorlezen en zij zetelt ook in de jury.

In 2011 nam Freek Braeckman als prominente Vlaming deel aan Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij eindigde toen op een gedeelde eerste plaats met vier fouten: de beste prestatie ooit bij de prominenten.

‘De Zuid-Koreanen krijgen een betaalde feestdag om hun alfabet, Hangul, te vieren. Ik beschouw het Groot Dictee der Nederlandse Taal als onze tegenhanger daarvan’, zegt Freek Braeckman. ‘Zo’n monument mogen presenteren, een evenement dat ik al met kramp in de vingers voor de buis volgde toen ik nog op school zat, dat doet je toch wel even in de arm knijpen.’

‘Eerst dacht ik dat de ceremonie leiden een pak comfortabeler zou zijn dan eraan deelnemen zoals in 2011. Tot ik me realiseerde dat ik aan de zijde van Philip Freriks, op de plaats van Martine Tanghe kom te staan. Twee kanjers waarvoor ik ontzettend veel bewondering koester. Het wordt dus alsnog een soort eerste schooldag, in december in de Eerste Kamer. Maar wel eentje om ontzettend naar uit te kijken.’

Freek Braeckman was jarenlang nieuwslezer voor de VRT. Van oktober 2012 tot het voorjaar van 2015 was Freek Braeckman samen met Tomas De Soete de gastheer van de talkshow Café Corsari. Momenteel werkt hij aan een concept voor een programma over allerlei aspecten van het menselijke gedrag.