Treinverkeer in Vlaanderen dan toch verstoord
De situatie om 9.30 uur Foto: rr
De tweede stakingsdag van de socialistische spoorbond heeft dinsdag, net zoals maandag, voor een zware ochtendspits gezorgd op de wegen richting Brussel. Op het hoogtepunt van de spits stond er meer dan 400 kilometer file in heel België. Het filerecord dit jaar staat op 450 km. In Vlaanderen was het piekmoment om 07.30 uur, toen er 270 km file stond.

Net als maandag staken de socialistische spoorvakbonden, uit protest tegen de plannen van federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR). Er zijn acties in Henegouwen, Antwerpen en Limburg en in delen van Vlaams- en Waals-Brabant. 

Trein

Het treinverkeer beperkte zich ook dinsdagochtend vooral tot Wallonië. Tegen de middag was de hinder evenwel ook voelbaar in Vlaanderen, vooral op de lijn Antwerpen-Brussel. Wie de trein neemt, raadpleegt best op voorhand de website van de NMBS.

Auto

De verkeershinder beperkte zich niet tot Wallonië. Automobilisten die van Charleroi naar Brussel reden, moesten rekenen op een wachttijd van bijna twee uur. Rond 09.15 uur was de filetrend dalende, al stond er in heel België op dat moment nog wel 270 km file, aldus de website van Touring Mobilis.

'Heel wat automobilisten nemen het zekere voor het onzekere en kiezen voor de wagen', zei Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum dinsdagochtend. De drukkere ochtendspits komt ook vroeger op gang: heel wat pendelaars anticiperen op de verwachte drukte op de weg en veroorzaken net daardoor nog meer drukte', 

Drie ongevallen

Enkele incidenten veroorzaakten bovendien al heel wat opstopping op de E40 Gent-Brussel. Iets vóór zes uur versperde een defect voertuig de rechterrijstrook ter hoogte van Zellik. Dat zorgde meteen voor een half uur aanschuiven op de binnenring.

Vervolgens botsten om half zeven twee wagens ter hoogte van de parking van Groot-Bijgaarden. Er stond al snel anderhalf uur file van voor Aalst. Om half acht was er dan nog eens in dezelfde rijrichting een botsing met vierpersonenwagens ter hoogte van Strombeek. De wachttijd op de E40 liep daardoor fors op.

Ellende rond Antwerpen

Ook rond Antwerpen was het dinsdag al vroeg aanschuiven. Na een ongeval op de E19 ter hoogte van Kontich moest het verkeer een half uur aanschuiven voor het op de Antwerpse ring geraakte. Het ongeval is nu afgehandeld en de rijstrook is weer vrij, maar een nieuw ongeval met twee vrachtwagens op Linkeroever zet het verkeer op de ring weer klem.

Het tweede ongeval is ook afgehandeld, maar het is nu toch een half uur aanschuiven in de richting van Gent, van Antwerpen-Noord tot aan de Kennedytunnel. In de rijrichting van Nederland rijdt het verkeer aan een normaal tempo.