Leerling-bestuurders moeten meer manoeuvres kunnen
Foto: BELGA

Extra manoeuvres op het praktisch rijexamen, zwaardere bestraffing voor overtredingen van een hogere graad op het theoretisch examen. De krijtlijnen van de hervorming van het rijexamen tekenen zich af.

‘Op korte termijn zal de gevraagde kennis en kunde voor het rijexamen worden opgekrikt.’ Dat belooft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in zijn nieuwe beleidsbrief, waarin hij zijn keuzes voor het komende politieke jaar uiteenzet.

Weyts belooft onder meer een zwaarwichtiger rijexamen. In het theoretische gedeelte zullen de overtredingen van een hogere graad zwaarder doorwegen in de eindscore. Vroeger werd er al een onderscheid gemaakt tussen grote en kleine fouten, maar dat was intussen verdwenen.

In het praktische luik voorziet Weyts in de invoering van extra manoeuvres. Nu beperkt zich dat tot parkeren en keren in de straat. Daarnaast wil hij extra vaardigheden zoals risicoperceptie en rijden met de gps aan bod laten komen. ‘De focus op automechaniek wordt afgebouwd’, klinkt het nog.