Galant vraagt hulp burgers om verkeer veiliger te maken
Foto: BELGA

De overheid slaagt er maar niet in om het aantal dodelijke verkeersslachtoffers snel genoeg te laten dalen. Federaal mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR) onderkent haar machteloosheid en roept burgers nu op om zelf met voorstellen te komen.

‘Het blijft een feit dat er nog altijd te veel verkeersongevallen gebeuren. Veel te veel.’ In een opmerkelijke brief in deze krant geeft federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) toe dat ons land er niet in zal slagen tegen 2020 het aantal dodelijke verkeersslachtoffers tot maximaal 420 te beperken.

Dat was nochtans zo afgesproken op een Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid in 2011. Een halvering van de 840 verkeersdoden uit 2010 in tien jaar tijd werd toen vastgelegd.

Nu ziet het ernaar uit dat die doelstelling niet gehaald zal worden. Zo eiste het verkeer vorig jaar nog 715 dodelijke slachtoffers, terwijl dat aantal eigenlijk al veel lager had moeten liggen.

Dat stemt Galant somber over haar rol. ‘De impact van de overheid heeft zijn limieten bijna bereikt’, schrijft ze. Ze verwijst naar de strengere bestraffing van recidivisten, de hogere pakkans en andere maatregelen die genomen zijn. ‘Maar het volstaat niet’, is haar conclusie.

‘Ik ben een minister, geen tovenaar’, aldus Galant. Daarom roept ze de hulp in van de gewone burger. ‘Burgers van België, ik doe graag een beroep op jullie gezond verstand.’ Want daar ligt volgens haar de sleutel: ‘90 procent van de ongevallen is te wijten aan een menselijke fout’.

Half december organiseert ze een nieuwe Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid, een opvolger van de editie uit 2011. Niet alleen verkeersexperts maar ook automobilisten, fietsers, voetgangers en alle mogelijke andere weggebruikers zullen deze keer uitgenodigd worden om problemen aan te kaarten en voorstellen te doen.

Galant wil daarmee een draagvlak creëren voor moeilijke maatregelen. ‘Beslissingen waar iedereen zich in kan vinden, zodat de overheid niet de boeman is met het opgeheven vingertje.’

Volgende maand starten er werkgroepen rond vijf thema’s: wegcode, pakkans, recidive, technologie en ongevallenanalyse. Een onderwerp als de hervorming van de rijopleiding komt niet expliciet aan bod omdat dat een Vlaamse en dus geen federale bevoegdheid is. ‘Minister Weyts zal wel uitgenodigd worden’, verzekert het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV), dat de Staten-Generaal mee in goede banen leidt.

Geïnteresseerde burgers met goede voorstellen kunnen zich op de website www.sgvv2015.be inschrijven.

Hebt u zelf ideeën om ons verkeer veiliger te maken? Reageer, bij voorkeur met naam en toenaam (bv. Piet Janssens uit Turnhout), via de knop rechtsboven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in