Minister Schauvliege ontvangt Wouter Deprez
Foto: Frederiek Vande Velde /Belga

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu Joke Schauvliege ontving maandag cabaretier Wouter Deprez over de uitbreidingsplannen van het logistieke bedrijf H.Essers in Genk. Deprez uitte de voorbije tijd forse kritiek op die plannen omdat er voor die uitbreiding 11 hectare bos zou moeten verdwijnen. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen achttien alternatieve locaties onderzocht, maar geen enkele bleek geschikt.

Er werd Limburgse Herkenrode-thee geserveerd en geen Zuid-Afrikaanse Rooibosthee, zoals Wouter Deprez aangekondigd had. ‘Maar die Herkenrode smaakte ook best’, zegt de komiek. Hij had gisteren voor het eerst een gesprek met de minister van Natuur, Landbouw en Omgeving, Joke Schauvliege (CD&V).

Op de agenda stond natuurlijk het dossier-Essers. Het Limburgse transport- en logistiek bedrijf wil zijn vestiging in Genk uitbreiden en daarvoor zou 12 hectare natuurgebied moeten sneuvelen.

Deprez ontpopte zich de jongste weken als een felle tegenstander van het project. Hij kapittelde de minister uitgebreid en meermaals, eerst op de sociale media, daarna in de traditionele media.

Eerst bezwaren bekijken

De Vlaamse regering heeft het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (Grup) dat voor de ingreep nodig is in principe goedgekeurd. Joke Schauvliege liet Deprez gisteren meteen verstaan dat ze niet mag communiceren over het dossier-Essers. De procedure rond het Grup loopt, de bezwaren van onder meer de natuurbeweging moeten behandeld worden. Ze mag nu niet laten uitschijnen of ze de bezwaren terecht vindt of niet.

Het zijn de bezwaren die ook de komiek heeft: dat het bedrijf eerder in 2009 beloofde om in dat gebied niet meer uit te breiden en dat er van de beloofde verbetering van de natuurwaarden niet veel in huis is gekomen. De tegenstanders voeren aan dat er alternatieven genoeg zijn op andere beschikbare industrieterreinen in Limburg, Essers zelf zegt dat voor die specifieke activiteit (logistiek voor de farma-industrie) alleen een uitbreiding op die plek in aanmerking komt.

Boscompensatiefonds

‘Maar ik vernam nog best interessante dingen’, zei Deprez achteraf. ‘Zoals dat er een plan in de maak is om bedreigde zonevreemde bossen toch te beschermen. Het gaat om 12.500 hectare, wat dus goed nieuws is.

Ook kwam ter sprake dat er nog een en ander verkeerd loopt met het boscompensatiefonds. Wie in Vlaanderen een bos kapt, moet dat goedmaken door elders bomen aan te planten, of door geld in een fonds te storten waarmee de overheid dan nieuwe bossen kan aanleggen. ‘In dat fonds zit veel geld, ettelijke miljoenen, maar het kan niet allemaal gebruikt worden. Door boekhoudkundige regels die door Europa opgelegd worden, zijn veel van die centen bevroren. Onbegrijpelijk vind ik dat.’