‘Ook gesjoemel met energietest koelkasten’
Foto: BELGAIMAGE

Niet alleen bij dieselwagens, maar ook bij koelkasten is in het verleden gefraudeerd bij het meten van hoe milieuvriendelijk een bepaald toestel is. Panasonic zou zich in Japan tot 2005 aan de praktijk schuldig hebben gemaakt.

Dat schrijft de Nederlandse krant De Volkskrant, dat geruchten over een te hoog energieverbruik van koelkasten aftoetste bij binnen- en buitenlandse experts. Zij zijn van oordeel dat fraude met de tests nu wel erg moeilijk is geworden.

Rainer Stamminger, expert huishoudtechniek, verbonden aan de universiteit in Bonn, vergeleek de testprocedures in de VS, Europa en Japan. Volgens hem konden de toestellen van Panasonic een testsituatie herkennen. Vervolgens werden ‘overbodige’ functies als de ventilator en de verwarming tegen aanvriezen uitgeschakeld, waardoor het verbruik kunstmatig laag bleef, en de toestellen een beter energielabel kregen. In een reactie zegt Panasonic dat die koelkasten nooit in Europa te koop zijn aangeboden.

Stamminger zegt dat de tests sindsdien wel complexer zijn geworden. Hij heeft geen aanwijzingen dat er in Europa sprake is van manipulatie, zegt hij nog in De Volkskrant. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse consumentenbond duren tests van koelkasten ook zo lang dat het ‘vrij lastig’ zou zijn de resultaten te manipuleren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in