‘Syrische rebellen ontvangen Amerikaanse wapens voor strijd Aleppo’
Tank van het Vrije Syrische Leger in de strijd tegen de troepen die trouw blijven aan president Assad Foto: AFP

Rebellen die ten strijde trekken tegen het Syrische regeringsleger en zijn bondgenoten hebben nieuwe antitankraketten gekregen van de Verenigde Staten. Dat bevestigen rebellengroepen die verbonden zijn met het Vrije Syrische Leger aan het persagentschap Reuters.

Drie rebellengroepen die gelieerd zijn aan het Vrije Syrische Leger zeggen dat ze voor de strijd ten zuiden van Aleppo nieuwe antitankraketten hebben gekregen van de Verenigde Staten.

Volgens Rami Abdulrahman, de directeur van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, hebben de rebellen sinds vrijdag ten minste elf legervoertuigen aangevallen met antitankraketten.

De rebellen laten echter weten dat die wapens ‘niet genoeg zijn’. ‘Een paar wapens zullen geen verandering brengen. De rebellen hebben er tientallen nodig’, aldus een van de anonieme bronnen.

Nieuw programma VS

De nieuwe wapens zijn onderdeel van het nieuwe programma van de Verenigde Staten, dat begin oktober werd voorgesteld. De VS liet weten dat ze wapens, munitie en communicatieapparatuur zou leveren aan een selecte groep Syrische rebellen die vecht tegen extremisten van terreurbeweging IS.

De ‘gematigde’ rebellengroepen die strijden tegen het leger van de Syrische president Assad werden al langer bijgestaan met Amerikaanse wapens die via Turkije worden geleverd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig