Mysterie rond dood Britse journaliste in luchthaven Istanboel
Foto: IMAGEGLOBE

De vijftigjarige ex-journaliste en voorzitster van het Institute for War and Peace Reporting (IWPR) Jacky Sutton is dood aangetroffen in de toiletten van de luchthaven van Istanboel. Dat heeft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bevestigd. Volgens berichten zou de vrouw zichzelf van het leven hebben beroofd. Haar vrienden en collega’s geloven dat niet en eisen een onderzoek.

Jacky Sutton (50) was op weg naar Irbil in het noorden van Irak. De vrouw moest overstappen op Atatürk International Airport maar miste haar vliegtuig. Turkse media berichten dat de vrouw panikeerde en geen geld had om een nieuw ticket te kopen. Een tijd later werd ze opgehangen teruggevonden in de toiletten. De Turkse politie meldt dat het om zelfdoding gaat.

‘Beveiligingscamera’s stuk? Dan werd ze vermoord’

Vrienden en collega’s betwijfelen dat ten zeerste. ‘Jacky Sutton werkte in Afghanistan en Irak. De sterkste vrouw die je kan tegenkomen’, reageert collega Christian Bleuer. ‘De Turkse politie heeft gemeld dat het om zelfdoding gaat omdat ze haar vliegtuig had gemist? Ik ben geen fan van samenzweringen, maar als diezelfde autoriteiten zeggen dat de beveiligingscamera’s niet werkten, dan werd Jacky Sutton vermoord.’

Dat probleem werd bevestigd door de Turkse politie. De beveiligingscamera’s - die onder meer in de toiletten hangen - hebben niets geregistreerd omdat er een defect was.

Vorige reporter in Irak half jaar geleden vermoord

Sutton stond aan het hoofd van de berichtgeving in Irak voor het IWPR. Haar voorganger, Ammar Al Shahbander, kwam een half jaar geleden om nadat een bomauto in zijn buurt tot ontploffing kwam.

 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig