Duitse bondsvoorzitter Niersbach: ‘Geen zwarte kas om FIFA-leden om te kopen’
Foto: AP

De voorzitter van de Duitse voetbalbond (DFB) Wolfgang Niersbach zegt dat er geen zwarte kas heeft bestaan waarmee stemmen voor het WK 2006 zijn gekocht.

In een interview op de website van de federatie ontkent Niersbach de beschuldigingen die vrijdag zijn geuit door het magazine Der Spiegel.

‘Ik kan met absolute zekerheid en categoriek ontkennen dat er een zwarte kas heeft bestaan waarmee FIFA-verantwoordelijken zijn omgekocht’, stelt de Duitse bondsvoorzitter. ‘Ik kan iedereen verzekeren dat er geen zwarte kas bestond bij de DFB, het bidcomité en het organisatiecomité. Op geen enkele manier heeft men stemmen gekocht.’

Niersbach was vicevoorzitter van het Duitse organisatiecomité en leidt de DFB sinds 2012.

Duitsland haalde het WK 2006 binnen door in de stemming Zuid-Afrika met 12-11 te verslaan. Volgens Der Spiegel kocht het bidcomité de stemmen van vier Aziatische FIFA-leden. Daarvoor bestond een zwarte kas die vandaag zo’n 6,7 miljoen euro waard zou zijn. Het geld zou ter beschikking zijn gesteld door toenmalig Adidas-topman Robert Louis-Dreyfus, de inmiddels overleden voormalig hoofdaandeelhouder van Standard.

De FIFA liet in een reactie op de berichtgeving in Der Spiegel weten een onderzoek te starten.