Politica tegen tweehonderd per uur, maar soms uit de bocht
Foto: Belga

De Waalse politica Anne-Marie Lizin is op 66-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt een woordvoerder. Lizin was 25 jaar lang de burgemeester van Hoei en zat jarenlang in de senaat voor de PS. In 2009 werd ze uit die partij gezet na beschuldigingen van fraude.

Anne-Marie Lizin herstelde sinds afgelopen maandag in Hoei nadat ze tien dagen geleden in Parijs in het ziekenhuis was beland. Sergio Taronna van de lokale partij PourHuy bevestigde zaterdag dat de politica in de loop van de ochtend is overleden. Over de precieze doodsoorzaak is nog niets bekend.

Avontuur in Algerije

Op het nationale scène stond Anne-Marie Lizin bekend als iemand die politiek bedreef tegen tweehonderd kilometer per uur. In 1979 begon haar carrière in de Europese politiek, die haar later naar de Senaat zou leiden.

Lizin liet zich voor het eerst opmerken in 1986, toen ze naar Algerije trok om er drie kinderen van een Belgische moeder terug te halen die ontvoerd waren door hun Algerijnse vader. Het leverde haar een week gevangenis op.

In 1988, toen ze het Europees Parlement had verlaten, werd ze staatssecretaris voor Europa tijdens de regeringen onder leiding van Wilfried Martens, met name Martens 8 en 9. Ze vulde die functie vol overgave in, tot grote ergernis van premier Wilfried Martens. Toen zijn opvolger, Jean-Luc Dehaene, in de jaren negentig op een bepaald moment een PS'er uit zijn regering wilde zetten, zou PS-partijvoorzitter Busquin hem gewaarschuwd hebben: 'Dan komt Lizin erin'. Dehaene capituleerde.

Lizin zetelde ook in de Senaat van 1995 tot 2010 en in 2004 werd ze de eerste vrouwelijke parlementsvoorzitter. Ze leidde de Senaat tot 2007. Ook toen waren er akkefietjes. Zo onstond er ophef toen Lizin een brief had geschreven naar de voorzitster van het hof van beroep in Luik met de vraag om een dossier rond het hoederecht over de kinderen van een inwoonster van Hoei opnieuw te bekijken. PS-voorzitter Di Rupo redde Lizins vel door vol te houden dat het maar om een lokaal verhaal ging.

26 jaar burgemeester

Verder zal ze vooral herinnerd worden als burgemeester van Hoei. In 1970 werd ze gemeenteraadslid en in 1983 raakte ze verkozen als burgemeester. Ze was in totaal 26 jaar burgemeester van de Waalse stad, tot in 2009.

Maar ook op lokaal niveau kwam ze in woelig water terecht. De politica kwam in opspraak toen bleek dat ambtenaren tijdens hun diensturen haar verkiezingsdrukwerk voor de parlementsverkiezingen rondbrachten. In maart 2015 werd ze hiervoor door het hof van beroep veroordeeld tot één jaar cel met uitstel, een boete van 1.100 euro en een verbod op het uitoefenen van elke openbare functie gedurende vijf jaar. Het cassatiegeding tegen die veroordeling werd uiteindelijk verworpen. Ze wilde daarop naar het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg stappen, maar haar advocaat liet zaterdag al weten dat dit door haar overlijden niet meer zal gebeuren.

In 2009 nam Lizin ontslag als burgemeester. En ze werd door de PS uit de partij gezet. De partij pikte het niet dat ze betwistbare uitgaven deed met de Visa-kaart van het noodlijdende Centre Hospitalier Régional Hutois, het ziekenhuis waarvan ze een tijdlang voorzitter was.

Lizin zetelde nog een tijdje als onafhankelijk senator, maar bij de verkiezingen van 2010 raakte de politica niet meer verkozen.

Moeilijk afscheid

Na haar ontslag als burgemeester in 2009 had ze het moeilijk om afscheid te nemen van de functie. Zo reed ze met opzet de wagen van haar opvolgster aan. Ze overwoog nog even een terugkeer met een eigen partij, maar zag daar uiteindelijk van af. Ze bleef tot het einde volhouden dat ze het slachtoffer was van 'een groot onrecht', dat gebaseerd is op 'een valse getuigenis'.

Uitvaart

De uitvaart van Lizin vindt plaats op 22 oktober om 11 uur. Na een plechtigheid in uitvaartcentrum Dubois & Tanier in Tihange wordt het stoffelijk overschot gecremeerd in het crematorium van Robermont, alvorens het een laatste rustplaats vindt op het kerkhof van Ben-Ahin, deelgemeente van Hoei.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig