AA Gent heeft met de nodige moeite de drie punten gepakt bij Moeskroen-Péruwelz op speeldag 11 van de Jupiler Pro League en komt zo gedeeld op kop met KV Oostende. De Buffalo’s kwamen al vroeg op achterstand, maar bogen de scheve situatie op enkele minuten om naar een 1-2 zege. Grote antiheld bij de thuisploeg was Mustapha Oussalah, de speler die uitgerekend van AA Gent geleend wordt. De Belgische Marokkaan was op enkele minuten tijd goed voor een eigen doelpunt én een penaltyovertreding.

Landskampioen AA Gent trad op Le Canonnier aan met de teruggekeerde Erik Johansson op de plek van Rafinha, terwijl de nochtans in goede vorm verkerende Thomas Matton niet eens bij de achttien zat. Bij de thuisploeg verving Tozé in de spits de geblesseerde Scepovic, doelman Vagner kreeg de voorkeur op Marciano, die enkele dagen geleden nog met Israël tegen de Rode Duivels speelde.

AA Gent startte dominant en de eerste kans was dan ook meteen voor de Buffalo’s. Nana Asare vond Danijel Milicevic met een listig balletje in de zestien, maar diens assist werd door Benito Raman hard op de benen van Vagner. Het publiek meteen wakker, en dat was nodig. Aan de overkant kreeg Noë Dussenne immers te veel ruimte op een hoekschop en de centrale verdediger van Moeskroen trapte de bal in de volley onder doelman Matz Sels in doel. De vierde goal al voor Dussenne, die topschutter is bij de thuisploeg.

De Buffalo’s verzuimden echter tempo te maken op een zompige grasmat. Het middenveld grossierde in een aantal slechte passes, met Renato Neto als negatieve exponent. Moeskroen kroop dankbaar in zijn schulp en kwam daar pas op het halfuur weer uit. En weer dreigde het drie keer op stilstaande fase, en wéér was het drie keer kapitein Dussenne die gevaarlijk was. Een eerste keer profiteerde hij bijna van een twijfelachtige tussenkomst van Sels na een hoekschop. Bij de tweede en derde keer was het echter écht alle hens aan dek bij de Gentenaars: eerst liep Dussenne slim weg op een vrije trap, maar Sels kon zijn overhoekse volley nog net in corner tippen. Die hoekschop werd door alweer Dussenne - wie anders? - staalhard tussen de palen gekopt, maar de derde doelman van de Rode Duivels bewees waarom Marc Wilmots hem erbij haalde.

Oussalah antiheld

Die drievoudige kans deed de landskampioen wèl ontwaken. Renato Neto pakte uit met een knappe borstcontrole en blinde voorzet, die aan de tweede paal tot bij de vrijstaande Milicevic belandde. Die plaatste het stuitende leer echter tegen de onderkant van de lat. De Zwitser kreeg enkele minuten later zijn tweede wenkende kans aangeboden dankzij een subtiel tikje van Raman, maar besloot te zwak in de handen van Vagner. En ook Raman kon de 1-1 niet op het scorebord krijgen. De kleine flankspeler kon zijn voet tegen een voorzet plaatsen, het leer hobbelde tergend traag voorbij de paal.

Hein Vanhaezebrouck begreep dat het anders moest en haalde Erik Johansson en even later ook Renato Neto eruit voor Kenny Saïef en Brecht Dejaegere bij de start van de tweede helft. Dat bracht halfweg de tweede helft resultaat op, maar waarschijnlijk niet dankzij de Gent-speler die HVH in gedachten had: het was Mustapha Oussalah, die door Gent uitgeleend wordt aan Moeskroen, die zich ontpopte tot de absolute antiheld bij de thuisploeg. Kums vond het gaatje in de vesting van de thuisploeg met een prima doorsteekpass, Saïef gaf de bal strak en laag voor doel en Oussalah, die Laurent Depoitre plots voor zijn neus zag opduiken, werkte de bal in zijn ijver nog voor Depoitre te komen in het eigen doel.

AA Gent gedeeld aan de leiding

Het zou evenwel nog erger worden voor Belgische Marokkaan, want toen vijf minuten later alweer Saïef de opening vond op links bevond Oussalah zich in een gelijkaardige situatie: Depoitre die voor hem insneed, en de ex-speler van KV Kortrijk zag zich geen andere keuze dan de Rode Duivel neer te maaien. Penalty voor AA Gent! Sven Kums bleef vanop de stip zijn koele zelf en stuurde Vagner de verkeerde kant uit. Zo konden de Buffalo’s mits het nodige zwoegen alsnog een scheve situatie rechttrekken.

Pas in het slot kon Moeskroen, dat nagenoeg de hele partij op de counter gespeculeerd had, eens iets terugdoen. Spits Tozé dook plots als een duiveltje uit een doosje op na een prima voorzet vanop rechts, maar trapte vanop enkele meters van doel een gat in de lucht.

Door de overwinning springt AA Gent voorlopig naar de leidersplaats, een plek die het deelt met KV Oostende. Moeskroen-Péruwelz blijft in de rechterkolom van het klassement hangen.

Opmerkelijk: Het was nog maar het eerste tegendoelpunt op stilstaande fase voor AA Gent.

Belangrijkste fases:

4’ De eerste goeie aanval van Gent levert al meteen een prima kans op voor Raman, maar Vagner pakt uit met een uitstekende reflex. Moeskroen ontsnapt aan een vroege achterstand.

7’ GOAL! Raman met een prima kans, maar het is wel de thuisploeg die op voorsprong komt. Dussenne, weer hij, verlengt een hoekschop doel. Sels is helemaal kansloos: 1-0!

27’ Dussenne is opnieuw gevaarlijk op een hoekschop, deze keer wel met meer geluk dan kunde. De bal hobbelt naast.

30’ De kersverse Rode Duivel in doel bij Gent houdt de Buffalo’s in de match. Opnieuw is het Dussenne die gevaarlijk naar doel kan trappen, maar de Fransman stuit op Sels.

32’ Onze woorden zijn nog niet koud of Dussenne is opnieuw gevaarlijk. Deze keer niet met de volley, maar wel met het hoofd. Hij kopt een vrije trap van Michel perfect binnen het kader, maar Sels bewijst waarom Wilmots hem bij de Duivels haalde.

34’ De laatste 5 minuten hebben de niet zo talrijk opgekomen supporters wat om zich aan op te warmen. Neto neemt de bal mee (met de hand) en bereikt Milicevic, maar de Serviër raakt niet verder dan de lat.

39’ Benito Raman geeft Milicevic met een subliem tikje een vrije schietkans, maar oog in oog met Vagner besluit de Serviër wel heel slap.

40’ De kansen volgen elkaar nu in ijltempo op. Na de twee kansen van Milicevic is nu ook Raman gevaarlijk. De jonge flankspeler neemt een voorzet meteen op de slof, maar zijn poging gaat een half metertje naast.

50’ De eerste kans van de tweede helft komt op naam van Dingomé. Neto werkt een bal slecht weg en de Fransman haalt uit. Sels staat pal op de harde knal.

69’ GOAL! De bordjes staan opnieuw in evenwicht: 1-1! Kums met de prima opening op rechts. Saief brengt de bal voor doel en Oussalah glijdt, onder druk van Depoitre, het leer in eigen doel.

76’ GOAL! De bal gaat op stip op Le Canonnier. Oussaleh heeft geen oog voor de bal op een voorzet van Saief en hij haakt Depoitre. Kums laat zich niet uit zijn lood brengen vanop de stip. Hij stuurt Vagner de verkeerde kant op. Gent heeft de scheve situatie helemaal recht gezet: 1-2!