Ministerraad wijst contract krantenbezorging toe aan bpost
Foto: BELGA

De ministerraad heeft vrijdag beslist om het nieuwe contract voor de bezorging van kranten en tijdschriften toe te wijzen aan bpost. Dat meldt minister van Economie Kris Peeters. Een verrassing is dat niet, want bpost was de enige overgebleven kandidaat. Voor Peeters is het contract ‘een belangrijke stap voor bpost én de werkgelegenheid’.

Bpost heeft het huidige krantencontract al in handen: het bedrijf ontvangt jaarlijks 270 miljoen euro om elke dag voor 7.30 uur in alle uithoeken van het land kranten en tijdschriften te verdelen. De postmarkt is echter geliberaliseerd en daarom moest er van de Europese Commissie een concessieprocedure plaatsvinden voor het volgende contract, dat start op 1 januari 2016 en geldt voor vijf jaar.

Aanvankelijk werden drie kandidaten geselecteerd voor dat contract: AMP, BD Group en bpost. Alleen bpost diende uiteindelijk een offerte in. Voor bpost is het krantencontract erg belangrijk. Topman Koen Van Gerven liet uitschijnen dat er ongeveer 3.000 voltijdse banen van afhingen. Bij de vakbonden bestond ook de vrees dat zelfstandigen zouden worden ingeschakeld voor de krantenbedeling.

Financiële details geeft Peeters niet. Het is dus niet duidelijk hoeveel bpost jaarlijks nog zal krijgen voor het contract. Toen in mei bekend raakte dat bpost de enige nog overgebleven kandidaat was, stonden de vakbonden bij het bedrijf nog niet te juichen. Ze vreesden dat de regering zou proberen beknibbelen op de prijs, wat gevolgen zou hebben voor de werknemers.

Jean-Pierre Nyns van vakbond ACOD Post reageert tevreden dat het contract rond is, en dat de jobs behouden blijven. Maar de vakbondsman beseft dat het contract met een prijskaartje komt voor het personeel. ‘Bpost zal een aantal miljoenen minder krijgen, waardoor men de kosten maximaal zal moeten beperken. Het personeel zal dat voelen’, zegt hij.