Standard-kapitein Van Damme vrijgesproken in hoger beroep
Foto: BELGA

De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft Jelle Van Damme vrijdag vrijgesproken van schorsing en geldstraf. Eersteklasser Standard Luik kan daardoor dan toch een beroep doen op zijn kapitein in de degradatietopper van zaterdag tegen Westerlo op Sclessin en de Waalse derby bij Charleroi een speeldag later.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Standard ging op de tiende speeldag van de Jupiler Pro League met 3-1 ten onder bij KRC Genk. In die wedstrijd zette Van Damme zijn linkervoet op de rechter van Genk-aanvaller Leon Bailey, maar scheidsrechter Sébastien Delferière liet de overtreding onbestraft. De Reviewcommissie bracht de fase alsnog onder de aandacht van het Bondsparket en de Geschillencommissie. Die laatste maakte gewag van een professionele fout waarmee de fysieke integriteit van Bailey in gevaar was en gaf een schorsing van twee speeldagen en 800 euro boete. Maar daar was de Geschillencommissie Hoger Beroep voor het Betaald Voetbal het niet mee eens.

Jelle Van Damme spreekt niet tegen dat hij een professionele fout maakte. De linksachter van de Rouches pleitte ter zitting wel dat hij de fysieke integriteit van zijn tegenstrever niet in gevaar bracht en krijgt daarin gelijk. ‘De scheidsrechter heeft de fase niet manifest verkeerd beoordeeld. De Geschillencommissie Hoger Beroep oordeelt dat het zeker om een vrijwillige fout gaat, maar niet één die Bailey in gevaar bracht. Een sanctie dringt zich dus niet op.’