320.000 Belgische wagens verplicht teruggeroepen voor technische ingreep
Foto: Photo News

Ongeveer 320.000 voertuigen van de Volkswagen-groep zullen worden teruggeroepen in België, dat zegt invoerder D’Ieteren.

De Duitse overheid roept alle wagens met de EA189-dieselmotor en de ‘niet-conforme software’ terug. Zo kunnen ze aan de geldende milieunormen aangepast worden. Welke technische ingrepen Volkswagen daarvoor precies ontwikkelt, weet D’Ieteren nog niet. Wel staat vast dat het om ongeveer 320.000 klanten gaat.

Volkswagen neemt alle kosten op zich, en garandeert dat noch de technische veiligheid, noch het weggedrag van de voertuigen beïnvloed zal worden door de ingreep.

Hoe VW-rijders verplicht kunnen worden om hun auto binnen te brengen, is niet duidelijk. D’Ieteren mag het in zijn communicatie wel hebben over een verplichte terugroeping, de overheid legt geen verplichting op. Bestuurders die er niet op ingaan, moeten dus geen boete vrezen. Wie zijn auto wel binnenbrengt, is wel meteen zeker van een wagen die opnieuw honderd procent conform is aan wat er op het gelijkvormigheidsattest staat. En dat vermijdt problemen bij een eventuele doorverkoop. Bij een auto die niet conform is, zou de verzekering ook moeilijk kunnen doen in geval van een ongeval. Maar ook dat is niet zeker: er is namelijk geen sprake van een veiligheidsprobleem. 

D’Ieteren raadt zijn klanten aan om geregeld de speciaal gecreëerde website www.customercare.dieteren.be te raadplegen. Daarop is de recentste officiële informatie te vinden, en een antwoord op de vaakst gestelde vragen.