Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 30 maanden en een boete van 12.000 euro gevorderd voor twee mannen die in hun plantage in Lanaken 3 Vietnamezen tegen een hongerloon tewerkstelden. Een echtpaar dat op aanraden van een van de mannen ook met een eigen plantage begonnen was, moet mogelijk één jaar de gevangenis in.

Op 9 januari krijgt de politie van Lanaken-Maasmechelen een anonieme tip binnen dat er zich in een loods op de Industrieweg een plantage zou bevinden. Als de politie na een observatie van een paar dagen de loods binnenvalt, treffen ze er een professionele plantage met 1.025 planten verdeeld over vier ruimtes en een vijfde ruimte in aanbouw aan. In de loods bevinden er zich drie, uit Aken overgebrachte Vietnamezen die de plantage moesten onderhouden. Per maand krijgen ze hier een kleine 500 euro voor. Voor hun aandeel vorderde de procureur vier maanden en een boete van 6.000 euro. Ook de vermoedelijke opbrengst van 171.000 euro vroeg de procureur om verbeurd te verklaren.

Tijdens het onderzoek komt ook een tweede plantage in de Grensstraat aan het licht met een 700-tal plantjes, waarvan er 250 oogstklaar waren. Het echtpaar zocht op aanraden van een van de betrokkenen bij de plantage in de Industrieweg de nodige informatie op het internet bij elkaar om op die manier uit de financiële problemen te geraken. Als de politie bij het echtpaar aanklopt voor een huiszoeking wijst het echtpaar spontaan waar de plantage zich bevindt. Volgens het echtpaar werd er maar een keer geoogst. Naast de gevangenisstraf van één jaar vroeg het Openbaar Ministerie ook een boete van 6.000 euro.

Vonnis op 13 november.