Tampontaks in Frankrijk niet afgeschaft: ‘geen basisbehoefte’
Foto: AFP

Feministische Françaises zijn kwaad dat de afschaffing van de zogeheten ‘tampontaks’ het niet gehaald heeft in Frankrijk. Ze strijden al jaren voor een verlaging van het btw-tarief op tampons van 20 naar 5.5 procent, door de producten voortaan onder ‘basisbehoeften’ te scharen. Het Franse parlement, dat voor 75 procent uit mannen bestaat, is het daar niet mee eens.

Het voorstel van de verlaging van het btw-tarief werd ingediend door verschillende socialistische parlementsleden als amendement op het Franse budget voor 2016. Tampons, maandverband en menstruatiecups zijn volgens deze politici basisbenodigdheden en horen dus onder het lage tarief te vallen van 5,5 procent.

Het amendement haalde het vooral om financiële redenen niet. Volgens het Franse parlement zou de btw-verlaging 55 miljoen euro minder in de staatskas betekenen. De Franse staatssecretaris van Financiën Christian Eckert maakte daarbij de - ongelukkige - vergelijking met scheerapparaten voor mannen, die ook onder het hogere btw-tarief vallen. Dat schoot bij veel Franse vrouwen in het verkeerde keelgat: ‘Doe jij een maand zonder scheerapparaat, en ik zonder tampons. Kijken wat er dan gebeurt.’

Het feministische collectief Georgette Sand, die erg ontgoocheld is, berekende dat de uitgaven al snel oploopt tot 1.500 euro tijdens het leven van iedere vrouw.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in