FIFA stelt onderzoek in naar beschuldigingen dat Duitsland WK 2006 gekocht zou hebben
Franz Beckenbauer (rechts) met FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Foto: REUTERS

Te midden van de crisis bij wereldvoetbalbond FIFA lijkt er in Duitsland nu een nieuwe bom te barsten. Het Duitse weekblad Der Spiegel claimt dat het organisatiecomité dat het WK voetbal van 2006 naar Duitsland haalde, vier Aziatische stemmen kocht met een zwarte kas die het daarvoor ter beschikking had. Bovendien zouden alle topmannen van de Duitse voetbalbond, waaronder Franz Beckenbauer en huidig voorzitter Wolfgang Niersbach, op de hoogte geweest zijn. De FIFA kondigde donderdagavond aan een onderzoek te zullen instellen.

Volgens Der Spiegel zou het comité dat het WK 2006 naar Duitsland moest halen zo’n 13 miljoen Duitse mark (omgerekend een kleine tien miljoen euro) in een zwarte kas hebben gehad. Dat geld kwam van Louis-Dreyfus, op dat moment de manager van het Duitse sportmerk Adidas.

De som werd gebruikt om de stemmen van vier Aziatische leden van het Uitvoerend Comité van de wereldvoetbalbond FIFA, dat stemde over de toewijzing van de organisatie van de wereldbeker, te kopen. Daardoor trok Duitsland uiteindelijk nipt aan het langste eind: twaalf stemmen voor en elf tegenstemmen bezorgden de regerende wereldkampioen het WK 2006.

FIFA betrokken bij witwasoperatie

Uiteindelijk zou 6,7 miljoen euro van die zwarte kas door Louis-Dreyfus teruggevorderd worden. Dat gebeurde uiteraard middels een dekmantel: het geld werd aan de FIFA gestort, zogezegd voor de organisatie van een openingsevenement voor het WK 2006 in Berlijn. Het evenement zou echter nooit plaatsvinden, terwijl het geld wel netjes doorgesluist werd naar één van de rekeningen van Louis-Dreyfus.

Het dagblad stelt ook dat Franz Beckenbauer, de beste Duitse voetballer aller tijden, als hoofd van het comité op de hoogte was van de omkoping, net zoals huidig Duits bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach.

Warrig communiqué van Duitse voetbalbond

Voorlopig willen zowel Beckenbauer als Niersbach niet reageren op de aantijgingen, al kwam er wel al een persbericht van de Duitse voetbalbond. Daarin zegt de bond dat de 6,7 miljoen euro die het indertijd stortte aan de FIFA mogelijkerwijs ‘niet gebruikt werden waarvoor ze bedoeld waren’, maar ontkent ze meteen ook dat de miljoenen iets te maken hadden met het naar Duitsland halen van het WK.

Wereldvoetbalbond FIFA reageerde door te zeggen dat het de ‘zware beschuldigingen’ zal onderzoeken. ‘Dit zijn heel ernstige beschuldigingen’, reageerde de FIFA. ‘Ze zullen nagetrokken worden binnen een al lopend onafhankelijk intern onderzoek.’

De beweringen van Der Spiegel stroken met die van Constant Omari, de voorzitter van de Congolese voetbalbond. Die vertelde enkele maanden geleden aan de Franse radiozender RTL ook al dat Duitsland stemmen gekocht had om de organisatie van het WK 2006 te verkrijgen.