Turkije vindt Europese financiering van gemeenschappelijk actieplan ‘onaanvaardbaar’
Sinirlioglu. Foto: AFP

Nog geen 24 uur nadat de Europese top haar steun heeft uitgesproken voor het actieplan dat de Europese Commissie en Turkije overeengekomen zijn om de vluchtelingencrisis aan te pakken, voert Ankara de druk op Brussel op. De som die Europa wil uittrekken om het plan te financieren en Turkije te helpen, is 'onaanvaardbaar', zei minister van Buitenlandse Zaken Feridun Sinirlioglu vrijdag.

Het actieplan voorziet in maatregelen om de meer dan 2,2 miljoen Syrische vluchtelingen die in Turkije verblijven te helpen en de migratiestromen naar Europa af te remmen. Er wordt de Turken een snellere visaliberalisering voor zakenmensen en studenten in het vooruitzicht gesteld en een herlancering van de toetredingsonderhandelingen, van Turkije zelf wordt een volledige toepassing verwacht van de overeenkomst over de readmissie van illegale migranten.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders tonen zich in het kader van het actieplan bereid 'hun financiële inzet aanzienlijk op te voeren', maar laten concrete cijfers achterwege. Op hun vorige top, op 24 september, kwamen ze alvast overeen 1 miljard euro uit te trekken voor Turkije.

De financiering die Europa tijdens de onderhandelingen over het actieplan heeft voorgesteld, is dan ook 'onaanvaardbaar' laag, zegt de Turkse minister Feridun Sinirlioglu vrijdag. Hij maakte zijn gesprekspartners naar eigen zeggen duidelijk dat Turkije het komende jaar alleen al minstens 3 miljard euro nodig heeft.

Bij de Europese Commissie, die in naam van de EU de onderhandelingen met Ankara voert, luidt het dat ze het mandaat niet had om over zo’n groot bedrag te onderhandelen. 'Uit de Europese begroting kan dat niet worden vrijgemaakt en we kunnen ook niet in de naam van de lidstaten beslissen. Of dit bedrag inderdaad gevonden kan worden en waar het dan precies naartoe zou moeten gaan, maakt deel uit van de discussies die nu verder gevoerd worden.'

In het actieplan wordt aangestipt dat Turkije al meer dan 7 miljard euro vrijmaakte in het kader van de crisis. 'In ruil zou de EU een vergelijkbare financiële last moeten dragen', zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel na afloop van de top. De belofte die de Europese leiders vorige maand maakten houdt in dat er 500 miljoen euro van de Europese begroting aan Turkije wordt overgemaakt en dat er vanuit de lidstaten een gelijkaardig bedrag wordt gestort.

De uitlatingen van Sinirlioglu maken duidelijk dat Turkije het spel hard speelt. Bovendien liet de Turkse diplomatieke vertegenwoordiging bij de EU vrijdag via Twitter verstaan dat het actieplan pas operationeel wordt 'wanneer de EU haar beloftes nakomt'. Zondag, wanneer ze een bezoek brengt aan Turkije, zal Merkel de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ongetwijfeld eens diep in de ogen kijken.

Protest in Brussel

Een honderdtal mensen, vooral leden van de Italiaanse delegatie, hebben vrijdagmiddag in het kader van de Europese Top betoogt voor het gebouw van de Turkse ambassade. Ze kanten zich tegen het akkoord dat Europa en Turkije donderdagavond sloten in verband met de opvang van vluchtelingen in Turkije.

Volgens het voorakkoord krijgt Turkije 3 miljard euro voor de duurzame opvang van de meerderheid van de 2,2 miljoen vluchtelingen die sinds 2011 de grens van Syrië met Turkije zijn overgestoken. In ruil wordt Turkije dan als 'een veilig land' beschouwd door de EU. Met dat laatste statuut dreigt Europa de ogen te sluiten voor de 'dictatoriale repressie van de Turken tegen de Koerden', menen de manifestanten.