Air France haalt slag thuis tegen piloten
Foto: REUTERS

Air France heeft in de rechtszaal een overwinning behaald op de pilotenvakbond SNPL. De luchtvaartmaatschappij kreeg vrijdag gelijk in een zaak die was aangespannen omdat de bond afspraken uit een besparingsprogramma dat al afgerond had moeten zijn, nog niet geheel is nagekomen.

De rechtsgang vormde een obstakel voor onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen in de jaren tot en met 2020. De vliegers weigerden lange tijd met de directie te praten, zolang de rechter geen uitspraak had gedaan. Mede daardoor lukte het niet uiterlijk eind september tot een akkoord te komen, zoals Air France had geëist.

Nu het Franse zusterbedrijf van KLM in het gelijk is gesteld, roept het de piloten op snel weer om de tafel te gaan. De harde sanering die vorige week werd aangekondigd kan dan nog worden voorkomen. De vliegers hebben evenwel beroep aangekondigd tegen de uitspraak. Als alternatief voor besparingen op de arbeidsvoorwaarden wil Air France de komende twee jaar 2.900 banen schrappen. Vijf verre bestemmingen waarop verlies wordt geleden komen te vervallen en op andere routes wordt de capaciteit verlaagd. Veertien oudere toestellen verlaten de vloot en worden niet vervangen.

De plannen leidden tot veel onrust. Tijdens de presentatie aan de centrale ondernemingsraad bestormden boze werknemers de zaal. Zij molesteerden twee directieleden en een aantal beveiligers. Vijf relschoppers zijn sindsdien gearresteerd.