Daklozen tijdens winter in leegstaande sociale woningen
Foto: put

Driehonderd leegstaande sociale woningen zullen komende winter worden gebruikt voor opvang van daklozen. Dat zegt Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans vrijdag. In het Vlaams Parlement wordt al langer gedebatteerd over een nuttige invulling voor de vele leegstaande panden. Er werd onder meer geopperd ze te gebruiken voor de opvang van asielzoekers.

Het gaat om woningen die wachten op renovatie en niet geschikt zijn voor langdurige bewoning. De lokale besturen, die verantwoordelijk zijn voor de winteropvang van daklozen, kunnen ze vanaf 1 december inzetten in hun beleid.

‘Voor de winteropvang zijn er dan ook beperkte afwijkingen mogelijk op de minimale kwaliteitsnormen op voorwaarde dat de woning niet onveilig of ongezond is’, zegt Homans. Het gaat dan bijvoorbeeld om woningen die nog niet voldoen aan de hedendaagse energienormen. ‘Aan veiligheid wordt echter niet ingeboet. Zo moeten er bijvoorbeeld voldoende garanties zijn dat de woonlokalen veilig verwarmd kunnen worden.’

De verhuring mag niet langer duren dan zes maanden en kan enkel lopen tijdens de officiële winterperiode. De tijdelijke opvang kan ook niet worden aangewend om voorrang te krijgen op de wachtlijst van de sociale woningen.

De Antwerpse OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) zei eerder deze week dat de winteropvang, gezien de lage temperaturen, mogelijk vroeger van start moet gaan. Omwille van de procedure die nog moet worden doorlopen zullen daar nog geen sociale woningen voor kunnen worden gebruikt. Maar volgend jaar kunnen de leegstaande panden eventueel vroeger dan 1 december worden ingezet, is te horen bij Homans.