Bende opgerold die fiscus oplichtte met frauduleuze faillissementen

Het Brusselse gerecht heeft een criminele organisatie opgerold die op systematische wijze frauduleuze faillissementsconstructies opzette om zo de fiscus en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) op te lichten en systematisch activa te verduisteren ten nadele van de schuldeisers. Dat meldt het Brusselse parket. Eén man, hoofdverdachte R.G., is onder aanhoudingsbevel geplaatst en twee andere verdachten zijn vrijgelaten.

Volgens het Brusselse parket was R.G. al sinds 2002 actief en bouwde de man samen met een malafide boekhouder en diverse andere handlangers via zijn vennootschappen systematisch RSZ-schulden en schulden bedrijfsvoorheffing op. 'De RSZ-schuld loopt op tot een bedrag van om en bij 2,6 miljoen euro en de verschuldigde bedrijfsvoorheffing bedraagt ongeveer 800.000 euro', zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. 'Bij de faillissementen van de vennootschappen werd het actief van virtueel failliete vennootschappen zonder eigenlijke betaling overgedragen naar nieuw opgerichte of overgenomen vennootschappen.'

Luxevoertuigen

In 2014 liep R.G. een eerste maal tegen de lamp toen, op 28 januari 26 huiszoekingen werden uitgevoerd waarbij 12 kapsalons en 2 boetieks in beslag werden genomen. Ook drie onroerende goederen, vijf luxevoertuigen en 69.000 euro in kluizen werden in beslag genomen, net als 41.000 euro op diverse bankrekeningen.

R.G. verdween toen ook in de cel maar werd op 17 april 2014 vrijgelaten onder voorwaarden en zette volgens het parket zijn frauduleuze praktijken meteen verder.

'Sinds zijn vrijheid onder voorwaarden opende R.G. opnieuw drie kapsalons en bouwde daarmee opnieuw een RSZ-schuld op van om en bij de 50.000 euro en 10.000 euro aan verschuldigde bedrijfsvoorheffing', gaat de parketwoordvoerster verder. 'Hierbij maakte hij zich opnieuw schuldig aan valsheid in geschriften, gebruik van valse stukken, witwassen en misdrijven in verband met de staat van faillissement.'

Bekentenissen

Afgelpopen dinsdag, 13 oktober 2015, werd de man opnieuw in de boeien geslagen toen de sectie Faillissementen van de financiële afdeling van de federale gerechtelijke politie van Brussel, met bijstand van andere secties en onderzoeksafdelingen, simultaan 11 huiszoekingen uitvoerde. Daarbij werden 3 kapsalons te Herzele, Gent en Knokke-Heist in beslag genomen en verzegeld en werden ook drie voertuigen en meer dan 17.000 euro cash in beslag genomen.

'Twee verdachten legden bekentenissen af en werden nadien terug in vrijheid gesteld, R.G. zelf werd op woensdag 14 oktober 2015 aangehouden door onderzoeksrechter Calewaert in Brussel en opgesloten in de gevangenis in Vorst', aldus nog het parket.