Hongarije sluit zijn grens met Kroatië
Hongaarse militairen en politieagenten aan de Hongaarse grensovergang in het dorpje Baranjsko Petrovo Selo. Foto: AFP

Hongarije sluit zijn grens met buurland Kroatië sluiten, om de dagelijkse migrantenstroom onder controle te krijgen. Dat heeft buitenlandminister Peter Szijjarto aangekondigd na een bijeenkomst van het Hongaarse nationale veiligheidskabinet.

‘Dit is de tweede beste optie’, zegt minister van Buitenlandse Zaken Szijjarto. ‘De beste optie is een EU-macht op de been brengen om de buitengrenzen van Griekenland te bewaken. Maar dat plan is gisteren in Brussel afgewezen.’

De EU-top heeft donderdag geen definitief akkoord kunnen bereiken met Turkije om de vluchtelingencrisis onder controle te krijgen. Er is ook weinig vooruitgang geboekt in de plannen om een gezamenlijk systeem op poten te zetten om migranten te verdelen over de lidstaten en de mensen die Syrië willen ontvluchten op een goede manier te verwerken.

Het was voor Hongarije al snel duidelijk dat zij de taak hadden om de buitengrenzen van de Europese Schengenzone verder te beschermen. En om dat te kunnen doen, sluit het land zijn grens met Kroatië. Vorige maand sloot Hongarije ook al zijn grenzen met buurland Servië.

Sinds 15 september, de dag dat de grens met Servië werd afgesloten, zijn meer dan 170.000 migranten Hongarije via Kroatië binnengeraakt.

Orban wil ‘Hongarije en zijn christelijke waarden’ beschermen

De rechtse regering van premier Viktor Orban heeft het op zich genomen om de grenzen van Hongarije en die van de buitengrenzen van de Europese Schengenzone te beschermen tegen de instroom van duizenden vluchtelingen die via de Balkan op de vlucht zijn voor oorlog en armoede.

Orban is een hevige tegenstander van immigratie en heeft gezworen om ‘Hongarije en zijn christelijke waarden’ te beschermen. Vluchtelingen die, vaak op weg naar Duitsland, de grens met Hongarije niet kunnen oversteken zullen stranden in het kleine Slovenië of in Kroatië, waar de autoriteiten ook worstelen met de massale instroom.

Gevreesd wordt dat de komende weken nog meer Syriërs hun land zullen proberen te ontvluchten, onder andere door de Russische bombardementen op stellingen van Syrische rebellen.

Hongarije heeft Kroatië, Slovenië, Polen Oostenrijk en Duitsland op de hoogte gebracht van hun plannen om de grens met Kroatië af te sluiten. Vluchtelingen kunnen nog steeds asielaanvragen indienen in een van de twee transitzones die in de grensregio zullen worden opgezet. Hongarije binnenkomen zal enkel kunnen langs officiële grensovergangen.