AzG: 'Verenigde Staten willen bewijzen vernietigen na luchtaanval'
Foto: AP

Een gepantserd voertuig van het Amerikaanse leger heeft donderdagnamiddag de ingang van het Artsen zonder Grenzen-ziekenhuis in het Afghaanse Kunduz geramd. Het ziekenhuis was twee weken geleden nog het doelwit van een Amerikaanse luchtaanval. AzG vreest dat het Amerikaanse leger bewijzen in het ziekenhuis wil vernietigen.

Op het moment dat het legervoertuig de ingang van het ziekenhuis in Kunduz ramde, waren er nog leden van de ngo ter plaatse, onder wie de plaatselijke directeur, Guilhem Molinie. 'Hun onaangekondigde en gewelddadige binnendringen heeft het complex beschadigd, mogelijk bewijsmateriaal vernietigd en voor stress en angst gezorgd onder het personeel', zegt de woordvoerster van de hulporganisatie. 

De Amerikaanse delegatie heeft anderhalf uur onderhandeld met de ploeg van AzG, erop wijzend dat ze bevoegd waren om naar het ziekenhuis te komen in het kader van het Amerikaanse-Afghaanse onderzoek naar de dodelijk luchtaanval van 3 oktober. Uiteindelijk kregen de soldaten de toestemming, al moesten ze hun wapens achterlaten.

De hulporganisatie reageert ontzet omdat er 'een akkoord is waarin staat dat AzG geïnformeerd moet worden bij elke nieuwe stap in de prodecdure'. Arsten zonder Grenzen eiste eerder een onafhankelijk onderzoek naar het bombardement op het ziekenhuis in Kunduz. Bij de aanslag stierven 10 patiënten en 14 werknemers.