iOS 9 is sinds half september voor iedereen gratis te downloaden. Dankzij het Beta Software Program van Apple kon je maanden geleden al een vroege probeerversie van dit besturingssysteem installeren. Het blijkt echter niet zo eenvoudig om dat testprogramma weer te verlaten.

Zodra de definitieve versie van een besturingssysteem is verschenen, in dit geval iOS 9, wordt de deelname aan het testprogramma voor veel gebruikers een stuk minder interessant. Latere updates (zoals iOS 9.1 Beta 5, de meest actuele van dit moment) voegen immers nauwelijks nieuwe functionaliteit toe, maar bevatten vooral verfijningen en bugfixes. Verplichte kost als je een ontwikkelaar bent, maar voor de meeste gebruikers wegen deze ‘features’ niet op tegen de risico’s van een besturingssysteem dat ongetwijfeld nog fouten bevat.

Als je eenmaal deelneemt aan het Beta Software Program blijven de updates echter binnenstromen. Je hoeft ze niet te installeren, maar je wordt er wel dagelijks (lees: tot vervelens toe) aan herinnerd via een opdringerige notificatie. Om daar een eind aan te maken ga je als volgt te werk:

  • Ga op je iPhone of iPad naar het onderdeel Instellingen/Algemeen/Profiel en verwijder daar het iOS 9 Beta Software Profile. Dit is echter niet voldoende. Meestal is de software-update op de achtergrond namelijk al binnengehaald, waardoor de genoemde notificatie hardnekkig blijft opduiken.
  • Om ook het installatiebestand te wissen: ga naar het onderdeel Algemeen/Opslag en iCloud-gebruik en klik – onder Opslag – op Beheer opslag. Zoek in de lijst met applicaties naar een bètaversie van iOS en gooi dat bestand weg. Vanaf nu kan je ongestoord updaten naar en werken met de meest recente stabiele versie van het besturingssysteem – op het moment van schrijven iOS 9.0.2.