‘Consumptie koffie op twintig jaar tijd verdubbeld’
Foto: Patrick De Roo

De consumptie van koffie is de afgelopen twintig jaar bijna verdubbeld. Dat zegt althans de directeur van de Internationale Organisatie voor Koffie (OIC), Robeiro Oliveira, in de marge van achtste koffiesalon ExpoEspeciales, dat donderdag in het Colombiaanse Bogota van start ging.

Oliveira toont zich ook optimistisch over de toekomst, ondanks de huidige, eerder sombere tijden voor de producenten als gevolg van de hevige regenval in Brazilië, de droogte in Colombia en de roestziekte die momenteel de plantages in Centraal-Amerika treft.

De vraag naar koffie stijgt gemiddeld met 2,5 procent per jaar. Die stijging heeft volgens Oliveira enerzijds te maken met de bevolkingsgroei, en anderzijds met het feit dat koffie steeds meer in de smaak blijkt te vallen. Hij verwacht dat de stijgende trend zich nog verder zal doorzetten.

Over de productieverwachtingen wil de directeur van de organisatie echter geen uitspraken doen. ‘Dat is afhankelijk van de omstandigheden waarmee de telers zich geconfronteerd zien’, luidt het.