Onderzoek naar DSK voor fraude en misbruik van sociale middelen
Foto: AFP

Het parket van Parijs is op 28 juli een gerechtelijk onderzoek gestart naar Dominique Strauss-Kahn. De voormalige topman van het IMF wordt verdacht van fraude en misbruik van sociale middelen met de Luxemburgse investeringsbank LSK.

Tegen Strauss-Kahn werd op 30 juni al een klacht ingediend door Jean-François Ott, een ex-aandeelhouder van de investeringsbank LSK, die intussen failliet is. Die man verloor ‘500.000 euro die hij had geïnvesteerd in de groep’. Volgens France Inter diende een Macedonische ex-bankier intussen ook al een tweede klacht in.

‘De vraag die de financiële cel van de gerechtelijke politie van Parijs moet stellen is: hoe zijn de 100 miljoen euro verkwanseld die vandaag door 156 schuldeisers wordt opgevraagd’, staat op de site van France Inter te lezen.

Strauss-Kahn had plannen om van LSK een hedgefonds ter waarde van 2 miljard dollar te maken. Maar de groep werd failliet verklaard in november 2014, enkele weken nadat oprichter Thierry Leyne uit het leven stapte. Enkele dagen voor de dood van Leyne had Strauss-Kahn het voorzitterschap van LSK opgezegd.

Volgens France Inter en Le Parisien is het verdacht dat ‘DSK aan het hoofd van een twijfelachtig fonds kwam te staan. In de zomer van 2013 - een maand voor zijn komst - noteerde de groep nog een verlies van 13 miljoen euro. Bovendien had het hoofdfiliaal, Assya Luxemburg, moeite om de telefoon-, elektriciteitsrekeningen en de bureauleveranciers te betalen.’

Volgens het journalistiek onderzoek was het de groep niet te doen om het geld van hun klanten naar de markt te brengen, maar kocht het zijn eigen filialen op om zo de koers kunstmatig te verhogen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in