Verdachten moord Aquino opgepakt in Frans luxehotel
Foto: Photo News
Na doorgedreven speurwerk slaagden de Franse autoriteiten er vannacht in twee personen aan te houden die vermoedelijk betrokken waren bij de moord op Silvio Aquino op 27 augustus in Opglabbeek. Alle personen die betrokken waren bij de aanval op Aquino zijn daardoor opgespoord. Eén van hen overleed op de dag van de moord.

De twee laatste verdachten hadden zich verschanst in een viersterrenhotel, meldde het parket van Tongeren deze middag. Het duo was gevlucht naar het zuiden van Frankrijk in Mandelieu la Napoule, bij Cannes. Alles wijst erop dat één van beiden de vader is van de man die dood werd teruggevonden op de autosnelweg in Roermond, op de dag dat Aquino werd vermoord.

De twee mannen die nu werden opgepakt verbleven al sinds vorige week onder valse identiteit in een viersterrenhotel. Ze hadden er hun intrek genomen in een suite die ze langs de binnenzijde gebarricadeerd hadden. De arrestatie, waarbij 20 mensen werden ingezet, verliep volgens een mededeling van het parket van Limburg niet zonder slag of stoot. Eén van de verdachten probeerde te vluchten en raakte daarbij gewond. Voor de inval in het hotel werden speciale eenheden van de Franse politie ingezet.

Donderdagmiddag 27 augustus werden Silvio Aquino (41) en zijn echtgenote Silvia Liskova bij een industrieterrein in Opglabbeek klemgereden door twee voertuigen. Vier tot vijf mannen stapten uit, waarna er een schietpartij ontstond. De neergeschoten Silvio Aquino overleed aan zijn verwondingen.

Na de moord gingen 25 speurders van de federale gerechtelijke politie aan de slag om de moord op de hoofdverdachte in een van de grootste Belgische drugsprocessen ooit op te helderen. Het achtergelaten lijk van een van de mogelijke schutters op de pechstrook van de A73 in Roermond in Nederlands-Limburg bleek een belangrijk aanknopingspunt en daarom werden ook de politiediensten in de ons omringende landen ingeschakeld. 

Door de internationale samenwerking werden anderhalve maand na de moord in Keulen al twee Oost-Europeanen aangehouden. Eerder deze week bevestigde het gerecht dat er ook een derde persoon in een Belgische cel zit van wie er aanwijzingen zijn dat hij was betrokken in de moord.
Nu zijn er dus nog twee verdachten opgepakt in Frankrijk. De vijf zouden, volgens de eerste vaststellingen, allemaal familiebanden hebben. Ze zouden afkomstig zijn uit Oost-Europa en verbleven in zigeunerkampen. Naast de vader van de man die dood werd aangetroffen in Roermond, zijn er ook nog een broer en een oom onder de aangehouden personen

Het parket van Limburg zal de uitlevering vragen van de verdachten die in het buitenland werden aangehouden.