Londense rechtbank: ‘Uber-app is legaal’
Londense ‘cabbies’. Foto: REUTERS

De omstreden taxidienst Uber heeft in Groot-Brittannië een belangrijke juridische overwinning behaald. Een rechtbank oordeelde er dat het gebruik van de applicatie in Londen wettelijk toegestaan is.

Transport for Londen (TfL), de plaatselijke maatschappij van het openbaar vervoer, had onder druk van de taxiverenigingen een zaak aangespannen tegen Uber voor het hooggerechtshof. Volgens werd Uber gebruikt als taximeter, iets wat enkel toegestaan is voor vergunde bestuurders van de bekende zwarte taxi’s.

De rechtbank gaf de organisatie echter ongelijk. ‘Een taximeter heeft geen gps-systeem dat tijdens een rit data naar een server stuurt buiten het voertuig, die op zijn beurt een tarief berekent’, aldus de rechter.

Als Uber de rechtszaak had verloren, was het bedrijf verplicht geweest om haar diensten aan te passen aan de geldende regelgeving voor taxi’s. Het bedrijf haalde in een reactie uit naar de plannen van de stad Londen om nieuwe regels op te leggen aan Uber. ‘Nu het hooggerechtshof geoordeeld heeft in het voordeel van nieuwe technologie, hopen we dat TfL twee keer nadenkt over zijn bureaucratische voorstellen voor apps zoals Uber.’