Drie Belgen in top 100 van beste ceo’s ter wereld
Foto: REPORTERS
Niet Elon Musk van Tesla of Mark Zuckerberg van Facebook is de beste topman ter wereld, maar een vrij onbekende Deen: Lars Rebien Sørensen. Dat blijkt uit de jaarlijkse lijst van Harvard Business Review (HBR). In de lijst pronken ook drie Belgen: Johan Thijs, Ronnie Leten en Jef Colruyt. Opmerkelijk: ook Martin Winterkorn, de ondertussen verguisde topman van Volkswagen, staat hoog in de lijst.

Uit de lijst van Harvard Business Review (HBR) kunnen bepaalde conclusies getrokken worden. De 'beste' ceo's zijn meestal mannen van tussen de 50 en 65 jaar, die hun carrière binnen het bedrijf zelf hebben opgebouwd. Ze komen meestal ook uit traditionelere sectoren: hippe start-ups of techbedrijven ontbreken grotendeels in de ranking. En opvallen: er zijn zéér weinig vrouwen die een plekje in de lijst bemachtigen: amper 2 op 100.

Belgen

Er staan dit jaar ook drie Belgen in de lijst. Op de 23ste plaats pronkt Johan Thijs van de KBC-bank. Ronnie Leten, hoofd van Atlas Copco, prijkt op de 31ste stek. Op de 71ste plaats staat Jef Colruyt van de warenhuisketen. Daarnaast is er nog een vierde Belgische connectie: de ceo van AB Inbev, Carlos Brito, is in de lijst opgenomen. Hij staat op de 16de plaats.

‘Scandinavische leiderschapsstijl’

De beste ceo in de wereld, volgens de Harvard Business Review, is de vrij onbekende Deen Lars Rebien Sørensen. Hij is de bestuursvoorzitter van het Deense farmaceutisch bedrijf Novo Nordisk. Zijn geheim? ‘Mijn leiderschapsstijl is Scandinavisch: consensusgericht. Maar ik ben iets agressiever dan de doorsnee leider’, vertelt Sørensen aan HBR.

Volkswagen

Het recente dieselschandaal bij Volkswagen geeft de lijst wel een bizar tintje. Op plaats 20 prijkt immers Martin Winterkorn, ondertussen ex-ceo van het bedrijf. Zijn positie was na het uitlekken van de fraude niet langer houdbaar. De opstellers geven het probleem ook ruiterlijk toe. Sinds de berekeningen zijn gemaakt, is de score van Volkswagen op het vlak van milieu, sociaal en bestuursvlak sterk onderuit gehaald.

Beoordeling

Voor het onderzoek werden 907 bedrijfsleiders beoordeeld .Voor de ranking kijkt de Harvard Business Review naar de financiële prestaties van het bedrijf sinds de topman of -vrouw aan het hoofd kwam: hoeveel krijgen de aandeelhouders, hoe staat het met de groei? Daarnaast implementeert de studie de ESG-prestaties, die weergeven hoe een bedrijf het doet op het vlak van milieu-, sociaal- en bestuursbeleid? Op basis daarvan berekent Harvard een score. Het financiële gedeelte telt mee voor 80%, de ESG voor 20 procent. 

Dat verklaart meteen waarom Musk het er slecht vanaf brengt: het bedrijf scoort goed voor duurzaamheid, maar maakt nog steeds verlies. Jeff Bezos van Amazon haalt dan wel de beste financiële score, maar door zijn zwakke ESG-score tuimelt hij naar plaats 87 in de algemene ranking.

Dit is de top 5:

  1. Lars Rebien Sørensen, Novo Nordisk
  2. John Chambers, Cisco Systems
  3. Pablo Isla, Inditex
  4. Elmar Degenhart, Continental
  5. Martin Sorrell, WPP

De volledige lijst vindt u hier .