Regering bereikt akkoord over speculatietaks
Minister van Financiën Van Overtveldt en premier Michel. Foto: BELGA

De premier en de topministers hebben vrijdag in het kernkabinet een overeenkomst bereikt over de speculatietaks. De voorbije dagen was onenigheid onstaan binnen de regering over de reikwijdte van die taks.

Open VLD wou de speculatietaks beperken en zag liever de afgeleide producten, zoals opties, turbo’s en warrants niet onder die taks vallen uit vrees dat die belasting daardoor onwerkbaar zou worden. De banken krijgen namelijk een belangrijke opdracht bij de inning van die belasting.

Er is nu beslist dat de taks slaat op aandelen en warrants. De regeling voor andere zogenoemde afgeleide producten, die meestal ook de meest speculatieve zijn, zullen worden vastgelegd bij koninklijk besluit. Natuurlijke personen die dat soort beursgenoteerde producten, net als aandelen, binnen de zes maanden van de hand doen, betalen op de meerwaarde een belasting van 33 procent.

Voor alle duidelijkheid: aandelenopties, die een onderneming toekent aan zijn werknemers als stuk van de verloning, vallen niet onder de speculatietaks. Die worden al op een andere manier belast.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig