Trend van gamification breekt verder door: spelletjes op de werkvloer
Foto: Jobat.be
Het leven op de werkvloer is een spel, en je ziet er steeds meer gameaspecten en spelletjes. Spelletjes zijn er intussen voor iedereen: voor kassapersoneel, de verkoper, de autobouwer of de chirurg. Ook opleidingen in gamification zie je steeds vaker opduiken.

Ken je Flo? Het is een mobile app op een smartphone die je inzicht geeft in je rijgedrag. Hij stimuleert de autobestuurder via spelelementen om goed en zuinig te rijden. De bevindingen van Flo kan je delen via social media. Flo is tegelijk een app en een soort van spel. “Mensen al spelend hun gedrag laten aanpassen, is erg in opmars”, stelt Bart Briers, aan het hoofd van het IT-bedrijf etrinity en specialist in gamification.

GTA op kantoor

Gamification is intussen een miljardenindustrie, en het gaat hierbij om alle spelelementen. Het kan een volledig spel zijn, maar het kan ook beperkt blijven tot scores voor opgedane kennis of gewoon 'bravo'-berichten wanneer je een leertraject hebt afgewerkt. “Training is zo’n typische categorie waarin steeds meer spelelementen opduiken. Een klassieke opleiding trekt werknemers steeds minder aan”, vindt Bart Briers. Bovendien zijn scores uit zo’n spel een indicator van wie een specifieke kennis of vaardigheid beheerst, en wie nog niet.

Ook andere doelgroepen komen op de voorgrond als het om spelelementen gaat. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan verkopers, die dikwijls redelijk competitief zijn ingesteld”, stelt Briers. Soms gaat het om kleine aanmoedigingen voor de beste verkoper, soms om een grootschalig spel. Een voorbeeld is het bedrijf Designing Digitally, dat een uitgebreide 3D sales game in mekaar bokste. “Zoiets als een multiplayer Grand Theft Auto, maar dan voor verkopers”, omschreven de makers het. Maar er zijn nog andere voorbeelden van gamification:

1. Het kennismakingsspel: ‘ga naar de gevangenis’

Enkele weken begonnen er 14 nieuwe mensen bij IT-dienstenbedrijf CTG. Een van de eerste zaken die ze deden op de nieuwe job, was een zelfontwikkeld bordspel spelen, een vorm van Monopoly. Zo leren de nieuwkomers de waarden en het aanbod van CTG kennen. “Vroeger gebeurde die kennismaking bij CTG via een avondpresentatie, maar zo’n spel spreekt nieuwkomers veel meer aan”, aldus Briers. Pittig detail is dat er in het Monopoly-spel van CTG ook een gevangenis zit. “Dat is dan the bench, voor medewerkers die tijdelijk geen IT-project toegewezen gekregen hebben.”

2. De kassasimulator: scannen zonder stress

Vooral om mensen met iets vertrouwd te maken, worden spelelementen ingeschakeld. Zo ontwikkelde Carrefour onlangs een spel met een kassasimulatie om jobstudenten het werken aan de kassa aan te leren zonder echt in de supermarkt te moeten werken. Vroeger verliep deze opleiding in de winkel zelf, tot bleek dat die studenten door alle wachtenden erg zenuwachtig werden, waardoor ze meer fouten maakten en de rij wachtenden nog langer werd. Maar nu krijgen ze de kans om het systeem eerst te leren kennen in een realistische omgeving, voor ze echt voor de leeuwen worden gegooid.

>

>

>