Vandeput overweegt om soldaten langer in Afghanistan te houden
Steven Vandeput Foto: BELGA

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wil herbekijken of het Belgisch leger niet langer in Afghanistan moet blijven. ‘Als we vroegtijdig het land zouden verlaten, zou dat een blaam zijn op de investeringen die we in het verleden hebben gedaan’, zo zei hij aan VRT-radio.

‘In het najaar van 2015 start de operatie Resolute Support met de sequentiële terugtrekking van alle troepen’, zei minister van Defensie deze zomer. Vandeput wil nu echter herbekijken of het leger toch niet langer in Afghanistan moet blijven.

Donderdag raakte bekend dat de Verenigde Staten stoppen met het terugtrekken van hun soldaten uit Afghanistan. Aan het einde van het mandaat van Obama, begin 2017, zouden nog 5.500 Amerikaanse soldaten in het land blijven, zo kondigde het Witte Huis aan.

70 militairen in Afghanistan

De VS hopen ook van hun bondgenoten een engagement en stelden de vraag aan de Navo. ‘We gaan dit herbekijken’, reageert minister Vandeput. ‘We zijn bereid om samen met onze partners, vooral de Duitsers, herbekijken welke maatregelen nodig zijn.’

Momenteel zijn er nog ongeveer 70 Belgische militairen actief in Afghanistan. Een vijftigtal staat in voor de opleiding van de Afghaanse veiligheidsdiensten. ‘Momenteel is het nog zo dat we tegen het einde van volgend jaar normaal Afghanistan zouden gaan verlaten. Samen met de Duitsers gaan we dit nu herbekijken’, aldus Vandeput.