Dodentol opgelopen tot 1.687 na ramp in Mekka
De doodskist van een Iraans slachtoffer van het ongeval in Mina. Foto: REUTERS

Drie weken na het dodelijke gedrang tijdens de islamitische bedevaart in Mekka is de slachtofferbalans donderdag gestegen naar minstens 1.687 doden, zo blijkt uit de nationale cijfers van 31 landen. Het massale gedrang van dit jaar is het dodelijkste uit de geschiedenis van de hadj.

De Saudische autoriteiten spraken twee dagen na het drama, op 26 september, over 769 doden. Sindsdien werd geen officiële update van die dodentol meer vrijgegeven. Volgens de verschillende regeringen van betrokken landen zou het nationale slachtofferaantal echter inmiddels meer dan verdubbeld zijn. Bovendien worden nog steeds honderden pelgrims vermist sinds de duw- en trekpartij naar aanleiding van de symbolische steniging van de duivel in Mina.

Eerder berekende het persagentschap AP dat ruim 1.453 mensen omgekomen waren. Volgens een telling van het Franse persagentschap AFP had Iran het grootste aantal dodelijke slachtoffers, met 464 mensen en kwamen onder meer ook 177 Egyptenaren, 145 Nigerianen, 127 Indonesiërs en 101 Indiërs om.

Tot dit jaar gold de jaarlijkse bedevaart van 2 juli 1990, met 1.426 slachtoffers, als de meest dodelijke uit de geschiedenis.