FIFA-verkiezingen: ook Bahreinse sjeik overweegt kandidatuur
Foto: AFP

De Bahreinse sjeik Salman ben Ibrahim al Khalifa overweegt zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. Mogelijk komt hij vandaag/vrijdag al met een officiële mededeling, zo bevestigt een bron dicht bij het dossier aan AFP.

Sjeik Salman is sinds 2013 voorzitter van de Aziatische voetbalconfederatie en vicevoorzitter van de FIFA. Als lid van de koninklijke familie van Bahrein was hij een fervent supporter van de kandidatuur van Qatar voor het WK 2022. De toewijzing van dat WK aan de oliestaat is vandaag het voorwerp van een gerechtelijk onderzoek in Zwitserland.

Met Michel Platini, die momenteel geschorst is door de Ethische Commissie van de FIFA, en de Jordaanse prins Ali hebben voorlopig twee mannen officieel een kandidatuur ingediend voor het FIFA-voorzitterschap. De deadline daarvoor ligt op 26 oktober.

De verkiezing voor de opvolging van Sepp Blatter, die eveneens geschorst is, staat op 26 februari 2016 op het programma. Met die datum kan na de recente schandalen wel nog worden geschoven. Volgende week dinsdag komt het Uitvoerend Comité van de FIFA samen voor een buitengewone vergadering. Mogelijk kiest men dan een andere (latere) datum voor de verkiezing.