Drukke vrijdagochtendspits: ‘We vergeten hoe we veilig moeten rijden als we gehaast zijn’
Foto: bfs

Het is vrijdagochtend bijzonder druk op de Vlaamse snelwegen. Zowel in Gent, Antwerpen als Brussel gebeurden er ongevallen, met lange gevolgvertragingen. Op de E19 was het meer dan anderhalf uur aanschuiven en het verkeer rond Gent zit zelfs om 9u nog helemaal strop. ‘De herfstige weersomstandigheden spelen zeker een rol bij de ongevallen. We vergeten hoe we veilig moeten rijden als we gehaast zijn om naar het werk te gaan’, vertelt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

De Vlaamse wegenkaart kleurt vrijdagochtend bloedrood. In Gent gebeurden twee ongevallen die het hele verkeer in de war stuurden. Omstreeks negen uur zijn er op de E17 richting Antwerpen zo nog steeds twee rijstroken versperd ter hoogte van Destelbergen en staat er bovendien een kijkfile in de andere richting. Op de E19 richting Antwerpen was het dan weer meer dan anderhalf uur aanschuiven na een ongeval met vier wagens ter hoogte van Kleine Bareel.

‘Een vrijdag heeft doorgaans nochtans de lichtste ochtendspits van de week’, vertelt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. ‘Maar vandaag is er een stevige ochtendspits met veel hinder na verschillende ongevallen.’ De natte en herfstige weersomstandigheden spelen zeker een rol bij de ongevallen. Het is donker, het is nat, en dan gebeuren er sneller ongevallen. ‘We kunnen de mensen alleen maar oproepen om veilig te rijden. Pas je snelheid aan in dit weer en hou genoeg afstand tot je voorligger. Want dat zijn evidente zaken die we vergeten als we gehaast zijn om naar het werk te gaan’, aldus nog Peter Bruyninckx.