Volkswagen iets minder populair
Foto: AP

Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in september in de Europese Unie 8,4 procent meer personenwagens aan de man gebracht dan in dezelfde maand vorig jaar. Maar de concurrentie doet het nog beter, waardoor het marktaandeel van de grootste autoproducent wel licht afneemt.

Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Europese sectorfederatie ACEA. In de EU werden in september 1,36 miljoen personenwagens verkocht, 9,8 procent meer dan in september 2014. De autoverkopen stijgen ondertussen al 25 maanden op rij.

Marktleider Volkswagen (met merken als VW, Audi, Seat en Skoda) presteerde iets minder goed, met een groei van 8,4 procent. Daardoor daalde het marktaandeel van de groep tot 23,3 procent, tegen 23,6 procent een jaar geleden. Het is niet duidelijk in hoeverre het schandaal met de sjoemelsoftware een impact heeft op de cijfers.

Van januari tot en met september werden in de Europese Unie ruim 10,4 miljoen personenwagens verkocht, 8,8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Over die negen maanden houdt VW een marktaandeel van 24,9 procent (tegen 25,3 procent in dezelfde periode vorig jaar). De voorsprong op de concurrentie blijft wel groot: de nummer twee en drie, de Franse autobouwers PSA Peugeot Citroën en Renault, volgen met marktaandelen van respectievelijk 10,5 en 9,5 procent.